Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для прикордонників відкриють реєстр призовників — до чого готуватися чоловікам

Розбиралися, для чого прикордонникам доступ до реєстру призовників та як вони зможуть перевіряти достовірність документів, які пред'являють чоловіки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Прикордонники посилять перевірки документів у чоловіків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Прикордонники незабаром отримають доступ до інформаційного обміну базами даних із Міністерством оборони. Наразі триває відповідна підготовка.

Про це повідомив спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За його словами, оборонне відомство отримає дані про перетин кордонів, а прикордонники – доступ до реєстру військовозобов'язаних. Це має допомогти припиняти спроби незаконно виїхати з країни.

"Понад 6100 осіб, які використовували підробки, намагаючись незаконно перетнути кордон. Тому наші інспектори роблять все необхідне для того, щоб перевіряти ці документи – дійсні вони чи ні", – уточнив Демченко.

Наразі обидва відомства займаються підготовкою до обміну – вирішуються технічні питання, розробляються критерії рівня доступу до баз. Надалі прикордонні інспектори зможуть перевіряти правдивість документів, що пред'являються, – достатньо буде онлайн уточнити, чи дійсно українцю, що виїздить, видавалися документи для перетину кордону.

Що загрожує громадянам за незаконний виїзд з країни

Деякі військовозобов'язані українці користуються не зовсім законними методами для того, аби виїхати з країни під час воєнного стану та уникнути мобілізації. Втім, цього краще не робити, адже для чоловіків передбачена відповідальність незаконний виїзд за кордон, а саме статтею 204 -1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Для громадян, які намагатимуться незаконно перетнути кордон, передбачені такі покарання:

  • штраф у розмірі від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 8 500 гривень);
  • адміністративний арешт строком до 15 діб.

Громадян покарають за спробу перетнути кордон поза межами пункту пропусків або з підробленими документами.

За повторне правопорушення передбачений штраф у розмірі від 500 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 13 600 гривень).

Раніше ми пояснювали, чи дозволять військовослужбовцям виїхати за кордон під час відпустки. Також ми розповідали, чи можна чоловікам їхати за кордон на навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.