Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для поляків готують важливе нововведення: випускники складатимуть іспит з української мови

Випускники середніх шкіл в Польщі зможуть обирати українську мову для вступних іспитів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поляки зможуть обирати українську мову для складання іспиту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Міністерстві освіти та науки Польщі готують зміни для випускників середніх шкіл — вони складатимуть іспит з української мови.

Про це повідомляє видання Onet Wiadomosci.

Таке нововведення має з'явитися в Польщі у 2023 році. У Міністерстві освіти вважають, що переїзд українців до Польщі через війну, яку розв'язала РФ, може вплинути на підвищення інтересу поляків до мови та культури України.

Випускні іспити в середніх школах також є вступними до вищих навчальних закладів в Польщі. Під час підсумкової атестації абітурієнти в обов'язковому порядку обирають одну з іноземних мов, з якої складатимуть іспит.

Наразі польські абітурієнти можуть обирати серед таких мов:

  • англійська;
  • німецька;
  • французька;
  • італійська;
  • іспанська;
  • російська.

З 2026 року серед вибору іноземних мов для іспиту з'явиться й українська мова. Таке рішення мають видати у другій половині 2023 року. Наразі іспит з української мови в Польщі складають абітурієнти, для яких вона є рідною.

Як зміняться правила перебування українців в Польщі у 2023 році

У 2023 році всі українці, які перетнули кордон Польщі після 24 лютого 2022 року, мають обов'язково зареєструватися та отримати номер PESEL UKR. Такий номер дає право легально перебувати в країні до серпня 2023-го, отримувати соціальну допомогу та медичні послуги, працевлаштуватися й навчатися.

Раніше оформити такий номер можна було за 90 днів після переїзду до Польщі, однак вже у 2023 році термін для отримання скоротиться до 30 днів. Номер надається як дорослим, так і дітям.

Також українцям, які мешкають у колективному житлі понад 120 днів, частково оплачуватимуть житло, при цьому розмір допомоги має становити не більше 60 злотих (505,65 гривні) на добу.

Щодо соціальних виплат, то українцям, які мають намір виїхати з Польщі строком до 30 днів, виплати заморозять на час їх відсутності. Якщо термін буде перевищено, то виплати автоматично будуть скасовані.

Посвідку на тимчасове проживання з 2023 року видаватимуть не на 3 роки, а на 1,5 року. Претендувати на неї зможуть українці, які працевлаштувались або вже відкрили власний бізнес в Польщі.

Такі зміни набуватимуть чинності у два етапи:

  • перший етап – з 1 березня 2023 року;
  • другий етап – з 1 травня 2023 року.

Українцям в Польщі змінюють виплати

З 1 березня 2023 року біженців, які перебуватимуть у Польщі понад 120 днів, зобов'яжуть покривати 50% своїх витрат. А з 1 травня 2023 року біженці, які перебуватимуть у Польщі 180 днів, охоплюватимуть 75% витрат, але не більше 60 злотих з особи на день. Це пов'язано з тим, що польська влада хоче скоротити усі зловживання і максимально ефективно використовувати державні гроші.

При цьому зміни не торкнуться деяких українців, а саме:

  • людей з інвалідністю;
  • дітей;
  • осіб пенсійного віку;
  • вагітних жінок;
  • осіб, які виховують дитину віком до 12 місяців;
  • опікунів щонайменше трьох дітей;
  • осіб, які перебувають у складному становищі, що не дозволяє їм здійснювати внески.

Раніше ми розповідали, які мобільні додатки полегшать життя українців в Польщі. Також ми писали, які українські фахівці будуть затребувані на ринку праці в Польщі у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.