Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дійсно "золота" монета: яку копійку продавали за 20 тисяч доларів (фото)

Лише кілька різновидів монет вважаються рідкісними та цінними, всі інші не коштують більше номіналу

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Копійку намагалися продати за 20 тисяч доларів

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні власник монети номіналом 50 копійок хотів продати екземпляр за 20 тисяч доларів. Він запропонував нумізматам рідкісний різновид, втім учасники аукціону не підняли ставки до зарезервованого показника.

Лот опублікували на сайті Violity.

Як зазначив користувач, зареєстрований під ніком Z_A_R, його монета викарбувана з латуні, має вагу 4,5 г, ніколи не реставрувалася. Зовні відсутні дефекти, що добре помітно на зображеннях. Копійку виготовили в 1994 році, її різновид – 1ААд.

Власник зарезервував вартість – 20 тисяч доларів. І хоч учасники аукціону дивувалися в коментарях рідкості монети, але так і не підняли ставки до потрібного значення. За дев’ять днів, поки тривав аукціон, зробили 106 ставок, а максимальна ціна виросла до 15 тисяч гривень, або 417 доларів. Тобто копійку оцінили майже в п’ять разів дешевше, ніж очікував власник.

 | Фото: Violity
 | Фото: Violity
 | Фото: Violity

Монета номіналом 50 копійок 1994 р. 1ААд

Фото: Violity

Монета номіналом 50 копійок 1994 р. 1ААд

Фото: Violity

Монета номіналом 50 копійок 1994 р. 1ААд

Фото: Violity

Які різновиди 50 копійок можна дорого продати

Рік виготовлення вказує на те, що майже всі монети є обіговими, тобто не можуть коштувати дорого, адже їх легко віднайти. Зазвичай ціна копійок залежить від особливостей зовнішнього вигляду (часто саме дефекти відповідають за збільшення вартості) та конкретного різновиду. Найбільш рідкісними вважаються 1.1АГм і 1.2АЕс. Інші види не несуть цінності для колекціонерів і не продаються дорожче за власний номінал.

В середньому різновид 1.1АГм коштує від 2 до 4 тисяч гривень. Його можна відрізнити за такими особливостями:

  • маленькі отвори у нижній частині тризуба;
  • проміжки між листком і відростком у формі трапецій;
  • гурт з дрібною насічкою.

Українці можуть переплутати різновид з іще одним варіантом з трапеціями – 2АГм. Втім такі копійки мають великі отвори в нижній частині тризуба, а ціна – всього 30 гривень. Зате до 14 тисяч гривень може дійти вартість виду 1.2АЕс з вісьмома насічками на гурті. Серед важливих характеристик – наявність маленьких отворів внизу тризуба та відсутність у гронах №1, 7, 8 хвостика, що примикає до ягоди. В цьому випадку також можна наштовхнутися на схожий вид, але з сімома великими насічками на гурті.

Також ми писали раніше про монету номіналом 50 копійок 1992 року виготовлення. Її продавали на аукціоні за 45 000 гривень. Особливість лота в матеріалі – його карбували зі срібла, а не з низьковуглецевої сталі з гальванопокриттям латунню, що притаманно іншим копійкам такого номіналу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які українські монети коштують від 10 000 грн. Також ми повідомляли, де українці тепер можуть купувати колекційні монети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.