Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дієвий спосіб заробити: скільки коштує 1 кг чорного металу в жовтні

В оголошеннях про прийом брухту вказують різні показники, але здебільшого ціни на чорні метали не змінюються

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на чорні метали в Україні продовжують падати

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чорний брухт – це сплави різних елементів, наприклад, заліза з вуглецем. Його широко використовують в різних галузях, що говорить про попит на ринку, а повторне перероблення дозволяє зменшити викид відходів і сприяє очищенню екології. Ці факти повинні свідчити про затребуваність чорних металів і прийнятну ціну брухту, але в Україні, як і по всьому світу, показники можуть розчарувати

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує 1 кг чорного металу в жовтні.

На ціноутворення впливають різні фактори, основні з яких – ситуація на світовому ринку, вид та обсяг брухту, засміченість, розташування компанії, яка приймає метали тощо. Враховуючи не надто благонадійні обставини в Китаї та Туреччині, одних з найбільших ринків збуту брухту, не дивно, що ціни не покращуються.

У жовтні українці можуть здати чорні метали мінімум за 2,5 грн/кг. Така вартість вказана в більшості оголошень на OLX та на сайтах фірм, що займаються прийомом брухту. Трохи більше – до 5-6 грн за кілограм – можна заробити, якщо заздалегідь відсортувати свої метали та почистити їх від бруду/іржі.

Середні ціни на чорний брухт по Україні такі:

  • Київська область – 2,5-5,5 грн/кг;
  • Івано-Франківська область – 2,5-4 грн/кг;
  • Вінницька область – 3,5-4,5 грн/кг;
  • Дніпропетровська область – 3,5-5,5 грн/кг;
  • Львівська область – 3,5-6 грн/кг;
  • Харківська область – 4-6 грн/кг;
  • Одеська область – 4-6 грн/кг;
  • Запорізька область – 4-6,5 грн/кг.

Що відбувається з цінами на чорний брухт у світі

На початку жовтня у Туреччині вартість чорного брухту впала на 4 долари за тонну – до 368-371 доларів. Торгівля відбувається у спокійному темпі, але на ринку досі фіксують низький попит. Така ситуація вже стала традиційною, бо металурги почали зменшувати активність ще наприкінці весни 2023 року. Щобільше, якщо говорити не за імпорт, а внутрішні продажі, вони також сповільнилися.

У Китаї жовтень не приніс змін стосовно вартості сировини. Там середній показник залишився на вересневому рівні – 389 доларів за тонну. Власне, це пояснюється не стільки стабільністю відносно світових ринків, скільки традиціями держави. Перша декада жовтня там святкова, тож торговельна активність майже відсутня.

У Сполучених Штатах Америки ціни на початку місяця варіювалися на рівні 347 доларів за тонну, що трохи менше, ніж наприкінці вересня. Загалом у світі міг сформуватися висхідний тренд щодо вартості чорного брухту завдяки експортному попиту, але цього наразі не сталося. Водночас і різкого обвалу експерти не очікують найближчим часом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що заборонено здавати на брухт в Україні. Також ми повідомляли, що ціни на брухт невпинно падають і розповідали, що відбувається на світовому ринку металів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.