Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяких військових пропонують звільняти зі служби – про кого йдеться

У Раді пропонують встановити додаткову підставу для звільнення чоловіків з військової служби

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рада пропонує розширити перелік підстав для звільнення зі служби

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовців, близькі родичі яких загинули або зникли безвісти, хочуть звільняти з військової служби.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Верховної ради.

"Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні розглянув законопроєкт №8009 "Про внесення змін до статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо розширення підстав для звільнення з військової служби деяких категорій громадян в період воєнного стану", — йдеться в повідомленні.

Законопроєкт пропонує встановити додаткову підставу для звільнення з військової служби під час воєнного стану бійцям, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час дії воєнного стану.

Комітет Ради розглянув даний законопроєкт та рекомендував парламенту схвалити цей документ за основу та в цілому. Тепер його мають розглянути народні обранці.

18 липня 2022 року парламент схвалив за основу проєкт закону, яким пропонується звільнення від мобілізації громадян, які втратили близьких родичів під час ООС і воєнного стану. 29 липня законопроєкт було прийнято в цілому.

Кого призивають на військову службу під час війни

Як ми вже зазначали, наразі мобілізувати можуть наступні категорії громадян:

  • чоловіків віком від 18 до 60 років, які не мають досвіду служби;
  • призовників, які пройшли військову службу;
  • військовозобов'язаних та резервістів з досвідом військової служби;
  • чоловіків від 18 до 27 років, які йдуть служити добровільно за контрактом;
  • осіб знятих або виключених з військового обліку, якщо вони придатні до служби за рішенням ВЛК та не мають відстрочки;
  • осіб з інвалідністю, які добровільно вступають до Сил оборони;
  • обмежено придатних у воєнний час, які непридатні у мирний час.

Кого зі студентів можуть мобілізувати у квітні

Йдеться про тих громадян, які після закінчення бакалаврату й до того, як вступити на магістратуру, тимчасово не вважаються за студентів. Тобто, оскільки вони офіційно в цей період не здобувають освіту, відстрочка від мобілізації їм не надається.

Таку відстрочку можуть отримати громадяни призовного віку, які навчаються у закладах загальної середньої освіти ІІІ ступеня та студенти професійної (професійно-технічної) освіти за умови, що вони навчаються на денній або дуальній формі.

Особи, яким виповнився 21 рік, але вони й надалі продовжують здобувати освіту на денній або дуальній формі навчання, мають надати до ТЦК спеціальну довідку про те, що зараз вони навчаються. Адже після досягнення 21-річного віку відстрочка для студентів втрачає чинність.

Раніше сайт Pro Гроші зазначав, чи можуть призвати на службу нові категорії осіб. Також ми писали, чи можуть офіцерів запасу мобілізувати не за спеціальністю. Більше про мобілізацію читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.