Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати особам з інвалідністю ІІ групи – який розмір соцдопомоги у 2023 році

Розбирались, кого відносять до осіб ІІ групи інвалідності та який розмір грошової допомоги від держави

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Особи з ІІ групою інвалідності отримують пенсії від держави

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні особи з інвалідністю отримують соціальні виплати від держави та мають право на низку пільг.

Сайт Pro Гроші розбирався, на які виплати можуть розраховувати особи з інвалідністю II групи.

Хто отримує ІІ групу інвалідності

ІІ групу інвалідності надають людям, які мають значні обмеження життєдіяльності, проте можуть обслуговувати себе самостійно та не потребують постійного догляду або допомоги.

Які пенсії отримують люди з ІІ групою інвалідності

Людям, яким встановлено інвалідність ІІ групи, нараховують пенсії з інвалідності.

У 2023 році особи ІІ групи зі страховим стажем від 1 до 4 років отримують 90% пенсії за віком.

Точна сума, яку отримують люди з інвалідністю II групи, залежить від того, який у них стаж та зарплата. Тобто сума вираховується індивідуально.

Мінімальний розмір пенсії людям з інвалідністю у 2023 році:

  • для осіб, які не працюють та мають II-III групи — 2 100 грн;
  • для осіб, які працюють та мають II-III групи — 2 093 грн.

Пенсія з інвалідності призначається у разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності страхового стажу.

Крім того, особам з інвалідністю передбачена державна соціальна допомога. Її розмір становить 2 100 грн та виплачується вона:

  • особам з інвалідністю з дитинства й дітям з інвалідністю;
  • особам з інвалідністю, які не мають права на пенсію.

Пенсія для людей з 1 групою інвалідності

Раніше ми розповідали, що пенсія з інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності страхового стажу.

Відповідно до українського законодавства, особи, яким встановлено інвалідність I групи, мають право на пенсію з інвалідності за наявності від 1 до 10 років страхового стажу залежно від віку особи на час, коли її визнано особою з інвалідністю І групи, або ж від часу звернення за призначенням пенсії.

Який розмір пенсії для осіб з І групою інвалідністю

Розмір пенсії особам з інвалідністю I групи становить 100 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Тобто для визначення розміру пенсії по інвалідності спочатку обчислюється розмір пенсії за віком, на яку особа мала б право після досягнення пенсійного віку.

Українцям, яким призначено пенсію відповідно до Закону №1058, забезпечено мінімальний розмір пенсії, встановлений на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність (на 01 січня 2022 року — 1 934 гривні, з 1 липня 2022 року – 2 027 гривень, з 1 грудня 2022 року – 2 093 гривні).

Щоб пенсію по інвалідності було призначено з дня встановлення групи інвалідності, заяву про її призначення треба подати до Пенсійного фонду України не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності. У разі пропущення цього терміну, пенсія по інвалідності призначається із дня звернення із заявою та відповідним пакетом документів.

У випадку, коли особа з інвалідністю не має достатньої кількості страхового стажу, вона може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги.

Раніше ми розповідали, який розмір пенсії по інвалідності для військових у 2023 році. Також ми писали, на які виплати від держави мають право особи з інвалідністю І групи. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.