Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі продукти можна буде купувати дешевше: що зміниться вже у 2024 році

Розповідаємо, як зміняться ціни на основні харчові продукти у світі в наступному році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на продукти у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наступного року можна розраховувати на незначне полегшення продовольчої інфляції, оскільки ціни на основні харчові продукти знизяться, адже постачання коригуються у відповідь на трирічне зростання цін.

Такий прогноз зробив Rabobank в матеріалі Reuters.

Спеціалізований банк продовольства та агробізнесу прогнозує зниження цін на такі ключові продукти:

  • соєві боби;
  • цукор;
  • кава;
  • кукурудза.

Rabobank переконаний, що попит на продовольство залишиться слабким через низку економічних проблем, таких як великі відсоткові ставки та високу інфляцію. Також там прогнозують, що не всі основні харчові продукти зменшаться в ціні. Наприклад пшениця, від якої особливо залежить світ, може зіткнутися з п'ятим поспіль дефіцитом, який пов'язують з можливим обмеженням на російський експорт та з несприятливими погодними умовами.

"Це не буде простим плаванням, але більш позитивні перспективи для більшості сировинних товарів мають у більшості країн призвести до падіння цін на харчові продукти на тарілках споживачів", — запевнив голова відділу сільськогосподарських товарів у Rabobank Карлос Мера.

Чого очікувати від світового ринку продовольства

Карлос Мера переконаний, що у разі покращення постачання з Південної Америки найбільшу вигоду отримають ті, хто працює в секторах:

  • тваринного білка;
  • хлібобулочних виробів;
  • молочних продуктів.

За прогнозами Rabobank, у 2024 та 2025 роках цукор може впасти в ціні завдяки покращенню умов у Таїланді, а завдяки покращенню виробництва в Бразилії та Колумбії — профіцит кави на ринку може скласти 6,8 млн мішків. Також прогнозують рекордний урожай сої в Бразилії — 163 млн тонн.

Щодо пшениці, Rabobank зазначив, що виробництво в Аргентині та Австралії відставатиме від ринку протягом найближчих кількох місяців, а військова агресія Росії проти України призведе до подальшого скорочення експортного профіциту у 2024 році.

За даними ООН, ціни на продовольчі товари у світі знизилися на 10,9% за останній рік, тільки у жовтні вони впали на 0,5%. Також Національний банк покращив прогноз щодо інфляції на кінець 2023 року, з огляду на вплив високих урожаїв на динаміку продовольчих цін. За прогнозом банку, інфляція на кінець року складатиме 5,8%, на відміну від попереднього прогнозу — 10,6%. Однак, у 2024 році, прогноз рівня інфляції переглянули в сторону підвищення з 8,5% до 9,8%.

Раніше ми писали, які продукти цієї зими суттєво подорожчають, а також які зміни запрацювали на українському аграрному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.