Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Держслужбовцям обмежать зарплати на користь військових: скільки їм платитимуть

Народні депутати проголосували за обмеження заробітної плати державних службовців до закінчення чи скасування воєнного стану

Фото: УНІАН, НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нардепи обмежили зарплату держслужбовцям до 67 тисяч максимум

Фото: УНІАН, НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

10 квітня Верховна Рада проголосувала за прийняття у другому читанні законопроєкту №8312, який доповнили пунктом про обмеження посадових окладів працівників державного сектору.

Про це йдеться у порівняльній таблиці, опублікованій на офіційному сайті ВР.

Документ "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних зі здійсненням заходів правового режиму воєнного стану" повертає надбавку в розмірі 30 тисяч гривень військовослужбовцям, а також доплати працівникам ДСНС і поліцейським.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков говорив, що скасування грошової винагороди зумовлене бажанням встановити справедливість в питаннях виплат бійцям, а також економією бюджетних коштів. Тож тепер, коли надбавки повернули, постає питання про джерела надходжень. В законопроєкт внесли правку №48, яка передбачає заощадження шляхом зменшення заробітних плат державних службовців.

Таким чином, з квітня та до закінчення чи скасування воєнного стану "грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, крім органів місцевого самоврядування) нараховуються у розмірі, що не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року".

Виходить, що обмеження стосується також народних депутатів, членів Кабміну, прокурорів, посадовців Національного банку тощо. Вони не зможуть отримувати більш як 67 тисяч гривень (мінімальна зарплата наразі – 6 700 грн). Втім у вказаній максимальній сумі не враховують різного виду допомогу (на оздоровлення, вирішення соціально-побутових питань, по тимчасовій непрацездатності) та оплату щорічної відпустки.

Судді не підпадають під дію закону

Обмеження в зарплатні не стосується суддів, оскільки їхній оклад регулює інший закон. Відповідно до статті 135 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" їх базовий дохід (залежно від місця роботи) становить:

  • 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року, тобто 63 060 грн на місяць, для суддів місцевого суду;
  • 50 прожиткових мінімумів, тобто 105 100 грн на місяць, для суддів апеляційного та вищого спеціалізованого суду;
  • 75 прожиткових мінімумів, тобто 157 650 грн на місяць, для суддів Верховного Суду.

Нагадаємо, наприкінці березня Верховній Раді запропонували внести зміни до закону та скасувати доплати суддям за перебування на адміністративній посаді. Але ініціативу досі не включили до порядку денного.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українським військовим повернули виплати та розповідав, скільки вони отримають грошей. Також ми повідомляли, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.