Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

День фінансових потрясінь: як змінилася економіка України 24 лютого 2022-го

Розповідаємо, які зміни в українській економіці спровокувало вторгнення Росії 24 лютого

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яких змін зазнала українська економіка 24 лютого

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

23 лютого 2022 року економіка України перебувала у стабільному стані, попри нагнітання ситуації щодо можливого повномасштабного наступу РФ. Втім більшість громадян не вірили прогнозам чи пліткам, продовжуючи звичайне життя: міняли валюту по усталеному курсу, купували пальне на заправках без обмежень, планували авіаперельоти та ін. Вже наступного дня на економіку чекало серйозне потрясіння, що призвело до вагомих змін загалом та для кожного окремо.

Сайт Pro Гроші розповідає, які цифри в магазинах, обмінниках, на АЗС тощо українці бачили 23 лютого, та що змінилося всього за одну добу.

Курс валют в банках, обмінниках, НБУ

Гривня не одразу почала слабшати, різниця в курсах станом на 23 і 24 лютого 2022 року була невеликою. Першим на події в Україні відреагував Національний банк, який підняв вартість гривні щодо долара на 27 копійок – до 29,25 грн за долар. Курс євро також виріс на 27 копійок до показника 33,17 грн за євро.

На міжбанківському валютному ринку котирування хоч і не демонстрували стабільність, проте в підсумку призвели до росту курсу долара: у купівлі – на 37 коп. (29,80 грн/дол.), у продажу – на 47 коп. (29,95 грн/дол.).

Фото: Мінфін

Далі підвищувати значення почали провідні українські банки. Середній курс купівлі долара виріс на 24 коп. (29,20 грн/дол.), євро – на 20 коп. (33,00 грн/євро). Курс продажу підвищився різкіше: долару – на 70 коп. (30,15 грн/дол.), євро – на 80 коп. (34,20 грн/євро).

Готівковий валютний ринок найбільш відчутно відреагував на початок війни в Україні: середньозважений курс долара станом на 24.02.2022 у купівлі становив 28,99 грн/дол. (-26 коп.), у продажу – 30,32 грн/дол. (+61 коп.).

Ціни на бензин та дизель

В перший день війни великі роздрібні мережі АЗС відкоригували вартість пального, втім причиною стала не стільки війна, скільки постанова уряду щодо регулювання цін. Напередодні, 23 лютого, всі заправки приготувалися до потенційного нормативного коригування граничної вартості. Неочікуваним для водіїв стало зниження ціни на дизель завдяки урядовій ініціативі зменшити маржу (різницю між купівельним і продажним показниками) для АЗС.

Зміна роздрібних цін на бензин і дизельне пальне
Зміна роздрібних цін на бензин і дизельне пальне
Фото: Enkorr

За даними консалтингової групи "А-95", середня ціна бензину А-92 виросла на 33 коп. і становила 34,91 грн/л. А-95 також подорожчав на 25 коп. – до 35,73 грн/л. Водночас дизель впав у ціні на 10 коп. – до 34,55 грн/л.

Нагадаємо, що протягом всього дня в Україні виникали великі черги на заправках. Через безпрецедентний ажіотаж деякі мережі були змушені ввести обмеження на обсяги продажу – максимум 20 л. Кілометрові затори не дозволяли вчасно та в потрібній кількості доставляти паливо на станції.

Черги за пальним 24.02.22
Черги за пальним 24.02.22
Фото: Уніан

Великі черги в магазинах

З самого ранку 24 лютого українці масово стояли у чергах не тільки на АЗС і біля банкоматів, але й заполонили супермаркети. Люди не панікували, не створювали колотнечі, але закуповували пакети з продуктами, мало не змітаючи всі товари з полиць. Ціни в магазинах одразу не змінилися, на відмінну від вартості бензину чи курсу долара. Втім у перспективі, через високу інфляцію, майже всі позиції значно виросли в ціні.

Затори на дорогах в день повномасштабного вторгнення
Затори на дорогах в день повномасштабного вторгнення
Фото: Уніан

Наприклад, майже вдвічі подорожчали риба та різноманітні овочі, курячі яйця стали коштувати більше на 81%, фрукти – на 70,5%, цукор – на 32,9%, м'ясо – на 24,4%, макарони – на 27,5%. Звісно, це не повний список, враховуючи прогнози експертів про подальші зміни. Передбачається, що деякі продукти харчування, навпаки, розвернуть вектор у протилежну сторону та почнуть поступово дешевшати, зокрема, мова про яйця.

Ціни на оренду житла

Не можна сказати, що зміни на ринку нерухомості виникли одразу. Вони, як і ціни на продукти харчування, мали пікові значення та корегувалися залежно від попиту та ситуації на фронті. 23 лютого, згідно з інформацією аналітиків сайту OLX Нерухомість, орендувати квартиру в Києві можна було за 13 000 грн (однокімнатна), 21 600 грн (двокімнатна) та 46 100 грн (трикімнатна).

Статистика цін на оренду житла
Статистика цін на оренду житла
Фото: ЛУН

Але війна внесла свої корективи та змусила орендодавців знизити ціни у столиці, натомість значно підвищити їх у західних регіонах. Вже 24 лютого почався рух донизу, тож на початку березня 2022 року взяти в оренду однокімнатне житло можна було за 9 865 грн в середньому. Цінник за дві кімнати становив 14 271 грн. Найбільше у відсотковому відношенні здешевшали трикімнатні квартири – до 22 484 грн.

Беручи до уваги велику кількість переселенців у Львові, Чернівцях, Івано-Франківську тощо, зрозуміло, що там ціни виросли. До початку війни зняти кімнату у Львові можна було за 10 000 грн, але вже наприкінці лютого значення підскочило майже до 14 000 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи впадуть найбільші економіки світу у 2023 році. Також ми повідомляли, що у світі хочуть випустити валюту, яка позмагається за вплив на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.