Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деким українцям хочуть виплачувати по 12 000 грн від РФ – хто зможе отримати гроші

В Україні хочуть розробити алгоритм виплат компенсації українцям, які вони будуть отримувати від РФ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Допомогу хочуть виплачувати щомісяця протягом наступних 20 років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зареєстрували законопроєкт, який передбачає алгоритм виплат компенсацій з боку РФ українцям, що постраждали внаслідок повномасштабної війни.

Про це йдеться в законопроєкті №9279 "Про основні принципи забезпечення компенсацій для жертв збройної агресії Російської Федерації".

Як хочуть виплачувати компенсацію українцям та скільки можна буде отримати?

У законопроєкті пропонується визначити джерелом компенсацій щонайменше 8% від ВВП Росії, це приблизно 1,779 трлн доларів. На виплати зможуть розраховувати більшість українців, за винятком тих, які були засуджені за скоєння злочинів проти нацбезпеки.

"Щорічний розподіл цієї суми між українцями протягом щонайменше 20 наступних років забезпечить справедливість та суттєву матеріальну підтримку. Реалізація проєкту також дасть змогу знизити навантаження на Пенсійний фонд та скасувати інститут субсидій", – йдеться у змісті законопроєкту.

Таким чином близько 40 млн українців щомісяця зможуть отримувати по 12 000 гривень компенсації. Тобто, сім'я з двома дітьми може розраховувати на виплати у розмірі 1 200 доларів. Отримані кошти можна буде спрямувати на оплату комунальних послуг, освіту, охорону здоров’я тощо.

На думку авторів законопроєкту, ухвалення цього документа певним чином допоможе відновленню України, покращить якість життя громадян та виключить або значно ускладнить повторну військову агресію РФ.

"Довгострокові виплати на користь громадян України дозволять зменшити фіскальний тиск на платників податків, що має привести до прискорення темпів економічного розвитку, а також зміцнення обороноздатності країни", – зазначається в документі.

Як отримати компенсацію за зруйноване житло в Україні?

Українці, чиї домівки постраждали через бойові дії, вже можуть подавати заяву через "Дію" та отримувати гроші на ремонт за програмою "єВідновлення". Грошова компенсація нарахується українцям, чиє житло відповідає певним критеріям, а саме:

  • пошкоджене через напад Росії після 24 лютого 2022 року;
  • підлягає відновленню;
  • розміщене на неокупованій території;
  • не було повністю відремонтоване самостійно.

У додатку "Дія" зазначено, що максимальна сума допомоги становить 200 000 гривень, а скористатися компенсацією можна буде протягом 12 місяців. Відомо, що ці кошти можна витратити на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які є учасниками програми "єВідновлення".

Для того, аби отримати грошову компенсацію, українцям потрібно виконати такі дії:

  • повідомити про пошкоджене майно в застосунку "Дія" — якщо робили це раніше, повторно не потрібно;
  • відкрити рахунок "єВідновлення";
  • заповнити заяву через застосунок "Дія".

Після цього з власником житла має зв’язатися спеціальна комісія, щоб домовитись про огляд житла. Це потрібно для того, щоб встановити збитки та розрахувати суму виплат. Після огляду українці отримають сповіщення в "Дії" про рішення комісії.

Раніше ми розповідали, що деяким переселенцям хочуть скасувати виплати. Також ми писали, що в Україні хочуть знову переглянути зарплати військових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.