Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Далі по бальній системі: що чекає на пенсіонерів у 2024 році

Розповідаємо, що чекати від індексацій пенсій у 2024 році та навіщо запроваджують систему балів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Індексація пенсій у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наступного року пенсії в Україні планують переглянути, буде проведена індексація всіх виплат, а також запроваджена бальна система. В уряді вже розповіли про деталі майбутніх реформ в пенсійній системі.

Про майбутні нововведення розповідає редакція сайту Pro Гроші.

"Основна мета – забезпечити, щоб кожен пенсіонер мав солідарну пенсію – не нижчу за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою, яку плануємо запустити у 2025 році, це буде не менше 50% від середньої заробітної плати протягом життя", — повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, в березні 2024 року буде проведена чергова індексація пенсій, та в уряді планують запровадити бальну систему нарахування виплат. Такий підхід допоможе вирівняти диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно.

Наразі працевлаштовані громадяни щомісяця сплачують внески до Пенсійного фонду України, потім ці платежі будуть перераховувати в бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. В залежності від розміру середньої зарплати можна отримати:

  • 10 балів — якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні;
  • 12 або більше балів — якщо зарплата більша за середню зарплату в Україні;
  • 8 балів — коли зарплата громадянина менша за середню зарплату в країні.

"Ці бали щороку будуть так само перераховуватися назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати. Так зробимо солідарну пенсійну систему захищеною від інфляції та девальвації", — розповів Денис Шмигаль.

Чим новий підхід до нарахування пенсій відрізняється від чинного

Зараз пенсію українцям нараховують, умовно кажучи, помноживши розмір зарплатні на робочий стаж. Проте, як не рахуй, стаж у людини не збільшиться, а тому майбутнє збільшення пенсій пов'язують з новим підходом до обчислення зарплати.

Також під час розрахунку пенсії враховують так званий коефіцієнт зарплати. Цей показник отримують, поділивши зарплату, яку отримував громадянин, на середню зарплату по країні у відповідні періоди. Відповідно, якщо зарплата людини дорівнює середній в Україні, то індивідуальний коефіцієнт зарплати дорівнюватиме одиниці.

Таким чином, можна зробити висновок, що суть нарахування пенсії фактично не зміниться. Буде введено нову шкалу, трішки зміниться методика розрахунку, а слово "коефіцієнт" замінять на "бали".

Раніше ми писали, які пенсії будуть отримувати українці у 2024 році, а також на які виплати можуть розраховувати люди без стажу в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.