Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи знизяться нарешті ціни? Нацбанк дав інфляційний прогноз на 2023 рік

У Нацбанку розповіли, які чинники стримуватимуть підвищення цін навесні 2023 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фактори сповільнення інфляції

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Навесні 2023 року інфляція в Україні буде стрімко знижуватися через жорстку монетарну політику Нацбанку, уповільнення темпів світової інфляції та подальшу адаптацію бізнесу.

Про це розповів очільник регулятора Андрій Пишний Економічній правді.

"Стримуватиме зростання цін і все ще слабкий споживчий попит, який в умовах дефіциту електроенергії переорієнтовується на нагальні потреби", — додав він.

Інфляційний прогноз Нацбанку-2023

За його словами, інфляційний прогноз НБУ на 2023 рік — зниження до 18,7%. Наступного року інфляція сповільниться до 10,4%, а у 2025-му — до 6,7%. Відтак вона впритул наблизиться до цільового діапазону 4-6%.

"НБУ не планує змінювати свою інфляційну ціль, адже саме такий діапазон є оптимальним, щоб, з одного боку, запобігти швидкому знеціненню заощаджень, а з іншого — дати змогу економіці працювати й розвиватися. Для реалізації прогнозу облікова ставка ще тривалий час зберігатиметься на рівні 25%", – сказав Пишний.

Що впливає на зростання вартості продуктів під час війни

Завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало визначає такі, пов'язані з війною фактори, що впливають на зростання вартості продуктів:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв'язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро;
  • втрата поголів'я і виробництва;
  • відсутність або подорожчання кормів і підвищення вартості ветеринарних препаратів.

Додатково почав сприяти зростанню цін російський енергетичний терор, що триває з 10 жовтня 2022 року.

Які фактори стримують інфляцію

На тлі подорожчання низки продуктів вартість електроенергії та природного газу для населення не змінилася, а гаряча вода й опалення у жовтні проти вересня подешевшали на 0,2%.

Голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук зазначає, що важливим фактом є стабілізація цін на паливо, які практично не змінилися у жовтні та листопаді, але їх зростання у річному обчисленні становить 62%.

У НБУ очікують, що інфляція й надалі поступово знижуватиметься у 2023 році. Свідченням цього є, зокрема, подальше прискорення базової інфляції через перенесення вищих виробничих витрат бізнесу.

Раніше ми розповідали, чи відпустить НБУ курс долара. Також ми писали, чому в Нацбанку б’ють на сполох через вже надруковані гривні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.