Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на зерно в Україні — що впливає на вартість кукурудзи та як її вигідно продати

Насіння кукурудзи використовується з продовольчими, фуражними та технічними цілями, саме тому його експорт зростає

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна - одна із провідних експортерів кукурудзи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна – один із провідних світових експортерів сільськогосподарських культур, включаючи фуражне зерно. Станом на сьогодні ціни на кукурудзу залежать не тільки від попиту, а й від інших чинників.

Сайт Pro Гроші з’ясував, яка ситуація з цінами на кукурудзу та як формується її вартість.

За даними видання UkrAgroConsult, протягом останніх десятиліть кукурудза перетворилась на "двигун" розвитку агропромислового комплексу країни. Така сама тенденція спостерігається не лише в Україні, а й у всьому світі.

Вона стає лідируючою зерновою культурою, випереджаючи за обсягами продажу пшеницю, ячмінь, сою та ріпак. Основні причини такого явища — висока врожайність та широке поширення у різних галузях. Так, насіння кукурудзи використовується з продовольчими, фуражними та технічними цілями. Саме тому експорт кукурудзи з України зростає.

Які найбільші виробники маїсу (кукурудзи)

Серед держав, які є найбільшими виробниками маїсу:

  • США;
  • Китай;
  • Бразилія;
  • Аргентина.

Як змінюються ціни на кукурудзу

Ціни на маїс постійно коливаються, через що експерти не беруться складати точний прогноз щодо показників. Наприклад, навіть при збільшенні посівних площ та модернізації виробництва фактичний врожай кукурудзи може виявитися значно меншим за запланований у зв’язку з несприятливими погодними умовами.

Особливості погоди у різних державах впливають на загальну ситуацію на світовому ринку агро. Численні пропозиції великих гравців врівноважують один одного і дозволяють сьогодні покупцям підібрати оптимальний для себе варіант експорту з огляду на характеристики кукурудзи та її ціну.

На внутрішньому ринку в Україні ситуація також є досить нестабільною. Якимось чином прогнозувати врожайність та експорт кукурудзи на наступний рік не виходить через коливання валютного курсу та зміни погоди.

У середньому протягом минулого десятиліття ціна на кукурудзу в Україні перебувала у межах від 130 до 300 доларів за тонну.

Як продавати кукурудзу з України за вигідною ціною

Безперечні переваги України як аграрної держави — оптимальне географічне розташування та кліматичні умови, які підходять для вирощування кукурудзи. Це робить виробництво маїсу одним із ключових елементів вітчизняного агропромислового комплексу.

Найпоширеніші способи експорту кукурудзи:

  • Постачання товару безпосередньо за кордон покупцю. У цьому випадку продавцям слід підготуватися до можливих проблем у процесі вибору покупця з найкращою пропозицією, високою конкуренцією між різними господарствами, необхідністю самостійного оформлення документів, форс-мажорними ситуаціями під час продажу та транспортування кукурудзи з України. Запобігти всім потенційним труднощам цілком реально, проте на це знадобиться чимало часу, сил та коштів.
  • Продаж кукурудзи оптом із поля компаніям-посередникам. Такий варіант не відноситься до найпоширеніших та економічно вигідних. Як правило, сьогодні виробники продають кукурудзу прямо з поля вимушено, за відсутності власних елеваторів та можливості домовитися про тимчасове зберігання з іншими великими учасниками ринку. Ще одна можлива причина – термінова потреба в оборотних коштах.
  • Передача кукурудзи на реалізацію трейдеру у чорноморському порту. Професійний трейдинг в агросфері є пріоритетним вибором багатьох виробників. Співпраця зі спеціалізованими локальними організаціями та міжнародними групами компаній дозволяє кожному виробнику підібрати найбільш привабливий для себе варіант.

Що впливає на ціну кукурудзи в Україні

Кукурудза – популярна сільгоспкультура як в Україні, так і за кордоном. Велика кількість сортів, що вирощуються, використовується для внутрішніх потреб і відправляється на експорт. На ціну кукурудзи впливають численні фактори:

  • попит на маїс на глобальному ринку;
  • площа засіву кукурудзою в основних державах, що займаються експортом;
  • кліматичні та погодні умови, що визначають врожайність та якість зерна;
  • валютний курс, вартість паливно-мастильних матеріалів, обслуговування техніки та ін;
  • власні характеристики кукурудзи (на її ціну переважно впливають сорт, цілісність насіння, вологість).

Вплив сезону вирощування на вартість

Вартість кукурудзи залежить від періоду циклу вирощування. Мінімальна ціна спостерігається під час збирання врожаю. Надалі вона поступово підвищується у зв’язку з додаванням додаткових витрат, зокрема зберігання зерна. Піковий підйом цін на кукурудзу відзначається наприкінці осені – на початку зими, а потім наприкінці зими – на початку весни.

Якщо аналізувати дані минулих років, то в Україні вартість кукурудзи стабільно зростає. Але треба пам’ятати про можливе різке падіння цін, яке можливе у разі збирання рекордного врожаю.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як зернова блокада шкодить українській економіці. Ще ми писали, що буде з урожаєм в Україні через теракт на Каховській ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.