Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на металобрухт в Україні: коли українці можуть заробити більше грошей

Вартість лому має об’єктивні фактори, які впливають на її формування, зокрема важливе значення мають пори року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціна на металолом піднімаються взимку, а влітку падають

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можна заробити на продажу металобрухту, якщо знати, коли ціна підіймається максимально. Лом не коштує однаково протягом року, а має яскраво виражені сезонні коливання.

Сайт Pro Гроші розповідає, в яку пору року краще здавати брухт, щоб максимально заробити на ньому.

Традиційно дорожче чорні та кольорові метали коштують взимку, пізньої осені та ранньої весни. Тоді ціни корелюються залежно від попиту й пропозиції, але зростання є завжди. Різниця може сягати 20-50%, тому рекомендується накопичувати лом влітку, але не продавати. Зате в холодну пору здати за вищою вартістю.

Чорний лом апріорі коштує дешевше за кольоровий, але його легше дістати, він знаходиться в багатьох речах, які перетворилися на мотлох і не можуть бути використані повторно. Зазвичай взимку ціна за 1 кг чормету підіймається на 30-50%, виходить, якщо у травні за нього заплатять у середньому 5 грн/кг, то через кілька місяців – вже 8-10 грн/кг.

Кольоровий лом (мідь, алюміній, титан, свинець, бронза тощо) може подорожчати на 15-20%. Порівняймо: ціна у травні за кілограм свинцю – 40 грн, міді – 220 грн, нікелю – 300 грн. Коли настане холодна пора року, попит на брухт виросте, як і вартість кілограма: свинець коштуватиме до 50 грн, мідь – 260 грн, нікель – 360 грн.

В розрізі великих обсягів заробіток буде рости в прогресії, тому краще не здавати по кілька кілограмів брухту, інакше дохід не відчуватиметься. Зате на тонні ви одразу зрозумієте, наскільки виросла кінцева сума.

Ціни за 1 кг кольорового брухту (грн)
1
Нікель
300
2
Мідь
240
3
Латунь
150
4
Бронза
150
5
Титан
100
6
Алюміній електротехнічний
70
7
Свинець
45
8
Алюміній змішаний
40

Що впливає на вартість металобрухту

Сезонні зміни – не єдиний фактор, від якого залежить ціна лому. Серед чинників є такі:

  • курс валют;
  • витрати на транспортування;
  • ситуація на внутрішньому ринку;
  • наявність на складах;
  • світові зрушення, що не стосуються економіки напряму, наприклад, пандемія Covid-19;
  • кількість вантажу.

Щодо останнього пункту, то підвищення вартості пов’язане зі здачею великого обсягу металобрухту. А світові кризи можуть негативно вплинути на активність купівлі/продажу.

Загалом ціни на українському ринку падають з огляду на слабкий попит на сталь. Плюс в Україні досі невизначені перспективи щодо економічного стану, тому компанії не поспішають скуповувати сировину, що також тисне на цінові характеристики брухту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який металобрухт коштує найдорожче в Україні. Також ми повідомляли, де здати металобрухт в Україні та отримати більше грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.