Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Де здати металобрухт в Україні та отримати більше грошей

Українцям потрібно знати про коливання цін на чорний і кольоровий метали залежно від сезону, щоб вигідно продати брухт

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Потрібно моніторити ціни на металобрухт, щоб вигідно його здати

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Протягом року в українців назбирується побутовий мотлох, що підпадає під категорію брухту. Хтось викидає його на смітник або складає в гаражі, де він покривається пилом. Але на здачі металолому можна немало заробити, якщо знати, в яку пору року найкращі закупівельні ціни та де пропонують хороші умови прийому.

Сайт Pro Гроші розповідає, як отримати більше грошей на здачі брухту та де це можна зробити в Україні.

Коливання цін на метали

Перш ніж шукати місця, де платять за брухт, варто подумати, чи є сенс продавати його в конкретний сезон. Традиційно найдорожче метал приймають пізньої осені, взимку та ранньої весни, а вже з приходом перших теплих днів вартість знижується.

Тому доцільно влітку назбирувати непотрібний мотлох, щоб восени позбутися його з вигодою. Різниця цін для чорного металу (це матеріали, які містять природне залізо, марганець, хром) досягає 30-50%, для міді (кольорового металу) показник становить 15-20%.

Наприклад, якщо станом на травень середня вартість прийому металолому дорівнює 4-4,5 грн/кг, то взимку вона виросте до 6 грн/кг мінімум. Звісно, про значний заробіток можна говорити лише за умови здачі великих об’ємів, тобто не менше тонни, втім навіть на кількох десятках кілограмів брухту краще отримати більше грошей.

Де здати металобрухт в Україні

Існує кілька варіантів, як позбутися від непотрібного мотлоху та водночас заробити на ньому. В Україні функціонують чимало приватних компаній, які приймають брухт. Вони пропонують різні способи співпраці, наприклад, можна самостійно транспортувати метал у спеціалізовані пункти прийому чи замовити вивіз "під ключ". Деякі фірми знижують ціни, якщо клієнт погоджується власноруч все перевезти.

Залежно від регіону вартість може відрізнятися. Хоча на її формування впливають такі чинники як сортність металу, показник засміченості, поточна ситуація на зовнішніх ринках та ін. Загалом середні ціни в різних містах наступні:

  • Львів – 4-4,5 грн/кг і 4 000-5 000 грн/т (чорний), 230-250 грн/кг (мідь);
  • Одеса – 4,5-5,5 грн/кг і 5 000-5 500 грн/т (чорний), 240 грн/кг (мідь);
  • Дніпро – 7-8 грн/кг (чорний), 200-220 грн/кг (мідь);
  • Київ – 4-6 грн/кг, від 5 000 грн/т (чорний), 240-260 грн/кг (мідь);
  • Харків – 5,5 грн/кг, 5 000-5 500 грн/т (чорний), 230-260 грн/кг (мідь).

Українці можуть знайти чимало оголошень про купівлю брухту на спеціалізованих порталах. Наприклад, на OLX середні закупівельні ціни чорного брухту починаються від 5 000 грн/т. Але чим більше ви здасте металу, тим вищим буде кінцевий заробіток.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на зерно продовжують падати та розповідав, скільки коштує тонна пшениці в Україні. Також ми повідомляли про митний безвіз для зерна та зазначали, куди Україна постачатиме продукцію без додаткових витрат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.