Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни листопада: скільки коштує кукурудза наприкінці осені

Розповідаємо, скільки зараз коштує кукурудза та яка ситуація на українському агроринку загалом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує кукурудза наприкінці листопада

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні щороку вирощують близько 27 мільйонів тонн кукурудзи. Це одна із головних сільськогосподарських культур на українському агроринку, причому її використовують не тільки у харчовій галузі.

Тож редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, скільки коштує тонна кукурудзи станом на 24 листопада.

Якою зараз є ціна на кукурудзу

Отже, за даними аналітичного порталу Tripoli.land, середня ціна за тонну кукурудзи становить 4 674 гривні з ПДВ.

Як змінилася ціна на кукурудзу
Як змінилася ціна на кукурудзу
Фото: Tripoli.land

Ціна на кукурудзу зростала починаючи з 17 листопада. Тоді тонну кукурудзи можна було продати 4 587 гривень, але вже 18 числа ціна становила 4 617 гривень. Водночас в період з 19 по 23 листопада тонна цієї сільськогосподарської культури подорожчала до 4 772 гривень.

Що зараз відбувається на ринку кукурудзи

За підсумками 2023 року українські аграрії планують зібрати понад 30 мільйонів тонн врожаю кукурудзи. Головним питанням у майбутньому буде те, скільки Україна зможе експортувати.

"І відповідь криється не лише в логістичних максимумах всіх наших напрямків експорту, а й у бажанні фермерів продавати на поточних цінових рівнях", – пояснював директор консалтингово-аналітичної компанії Barva-Invest Юрій Гаврилюк.

За його даними, світові експортери поки що не поспішають підвищувати ціни на кукурудзу, тримаючи їх на одному рівні впродовж останніх трьох місяців. Натомість українські трейдери підвищили ціни на експорт зі 120 доларів за тонну до 150 доларів.

Експорт зернових у 2023 році

Станом на 24 листопада, як повідомляють у Міністерстві аграрної політики, Україна експортувала майже 6 мільйонів тонн пшениці. Зокрема у листопаді обсяги продажу пшениці на зовнішні ринки становлять 2,7 мільйона тонн.

При цьому, за даними Державної митної служби, рівень цьогорічного експорту є нижчим на 30%, якщо порівнювати з 2022 роком. Серед основних причин, які спровокували зниження експортних можливостей, є:

  • зниження експорту зернових і зернобобових культур з України є:
  • війна в Україні, яка призвела до блокування морських портів, через які здійснюється більшість експортних поставок;
  • загострення світової політичної та економічної ситуації, що призвело до зростання цін на зерно та інші сільськогосподарські продукти, а також до зменшення попиту на українську продукцію з боку деяких країн.

Попри це, Україна продовжує залишатися одним із найбільших експортерів зернових і зернобобових культур у світі.

Раніше ми розповідали, як оновилися правила торгівлі зерновими. Також ми писали, як зміниться експорт українського зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.