Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чверть мільйона тонн за один день: куди вивозять українське зерно

Україна 15 вересня відправить Чорним морем рекордну кількість агропродукції

Фото: Pexels, Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

З портів України вийде 15 суден за день

Фото: Pexels, Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

З українських портів 15 вересня заплановано вихід 11 суден. Вони мають доставити 240 тис. тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

Судна відправляться з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Дев'ять з них вже залишили порти Одеси та Чорноморська. Водночас, 2 балкери не можуть вийти порту "Південний" через несприятливі умови. Їхня відправка очікується сьогодні.

За даними Мінінфраструктури, з моменту виходу першого судна з українським продовольством експортовано уже 3,33 млн тонн продовольства.

Куди експортують українське зерно

Всього з українських портів вийшло 145 суден з агропродукцією для країн Азії, Європи та Африки.

Із них найбільше суден відправилось в країни Азії (станом на 14 вересня – 71 судно, на борту яких перевезли 1,4 млн тонн продовольства). На другому місці за експорт в Європу (44 судна з 1,1 млн тоннами). В Африку вдалося доставити 19 суден з 0,6 млн тоннами агропродукції.

Найбільше зерна – 274 тонни – відправили в Єгипет. Також серед країн Африки экспорт українського зерна здійснювали в Судан, Кенію, Алжир, Ємен, Сомалі, Джибуті, Лівію.

Інфографіка: Мініфраструктури

Як відомо, 22 липня в Стамбулі було підписано угоду про "зерновий коридор", згідно з якою Росія взяла на себе зобов'язання не обстрілювати порти. Після цього очікувалося, що вже наступного дня почнуться поставки українського зерна. Однак 23 липня Росія вдарила крилатими ракетами "Калібр" по порту Одеси.

Експорт агропродукції з України вдалося почати 1 серпня. Саме тоді вперше з початку війни судно з українським зерном вийшло Чорне море. Відтоді поставки зерна здійснюються регулярно вже протягом півтора місяців.

Російська сторона висловлювала сумніви в ефективності "зернового коридору", заявивши, що експорт нібито відбувається виключно в країни Європи. Однак в МЗС такі заяви заперечують, говорячи, що значна частина поставок направлені в країни Азії та Африки.

До того ж, за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, в серпні, щойно відбулися перші відвантаження з українських портів, ціни на пшеницю знизилися щонайменше на 5%.

Раніше ми писали, що енергетичний дохід Росії через санкції впав до мінімуму за 14 місяців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.