Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи варто очікувати підвищення мінімальної зарплати у 2025 році

З 1 січня 2024 року в Україні оновилася низка соціальних стандартів, однак наступного року ситуація буде дещо інша

Фото: pexels

Мінімальна зарплата може залишитися незмінною

Фото: pexels

В Україні час від часу збільшують мінімальну зарплату. Громадяни чекали на дані оновлення й наступного року, однак у владі повідомили, що у 2025 році розмір мінімальної зарплати залишиться без змін.

Про це заявив на брифінгу міністр фінансів Сергій Марченко, пише "Радіо Свобода".

За словами спікера, на даному етапі уряд не має змоги підвищувати соціальні стандарти.

"В цьому році ми таку змогу мали й підвищили мінімальну заробітну плату на 19%, до 8 тисяч гривень. Ми вважаємо за можливе на наступний рік зберегти цей розмір на весь рік", – зазначив Марченко.

Міністр запевнив, що на цей момент немає причин сумніватися у фінансуванні соціальної сфери в запланованих обсягах. Марченко підкреслив, що з початку повномасштабного вторгнення жодного разу не затримували виплату пенсій та інших соціальних виплат.

Яка мінімальна зарплата в Україні

Нагадаємо, що з 1 січня 2024 року в Україні оновилася низка соціальних стандартів. Сюди входить і мінімальна зарплата, яка цього року зросла на 6%. Тобто, вона з 6 700 грн піднялась до 7 100 грн.

Надалі вже у квітні розмір мінімальної зарплати в Україні почав становити 8 тисяч. Змінились також:

  • Прожитковий мінімум у січні зріс в середньому на 12% – до 2 920 грн.
  • Мінімальна пенсія підвищилася з 2 093 грн до 2 361 грн.

Слід відзначити, що Національний банк передбачає інфляцію на рівні 8,5% до кінця року. Також було повідомлено, що український уряд не планує здійснювати емісію гривні у 2024 та 2025 роках.

Як отримати високу пенсію

Ми вже писали про те, що пенсійні виплати в Україні залежать від ряду основних факторів:

  • тривалості страхового стажу;
  • офіційної заробітної плати;
  • розміру пенсійних внесків.

Також на них впливають:

  1. Офіційний дохід: пенсія розраховується на основі офіційного доходу, з якого здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. Важливо мати офіційну зарплату, оскільки вищий дохід означає більші внески, що позитивно впливатиме на розмір майбутньої пенсії.
  2. Страховий стаж: для виходу на пенсію за віком необхідно мати певну кількість років страхового стажу. У 2024 році, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати щонайменше 21 рік стажу. Чим більше стажу, тим вищими можуть бути пенсійні виплати.

Також крім обов'язкових відрахувань, можна робити добровільні внески через ПФУ, що дозволить створити додатковий фінансовий резерв для пенсійного віку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи може роботодавець звільнити працівника під час воєнного стану. Також ми повідомляли, хто має право не відпрацьовувати два тижні перед звільненням з роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.