Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть виїжджати за кордон чоловіки віком 60+

Документи для виїзду за кордон затверджує постанова № 57 Кабміну

Фото: ДПСУ

Які чоловіки мають право на виїзд за кордон

Фото: ДПСУ

Під час дії воєнного стану чоловікам віком від 18 до 60 років виїзд за межі України заборонено, за винятком тих, хто має законні підстави для відстрочки або звільнення від військової служби. Громадяни після 60 років можуть перетинати кордон, але є певні нюанси.

Про це розповіли адвокати в коментарі УНІАН.

За словами адвоката Володимира Піщиди для виїзду 60-річним чоловікам за кордон потрібно піти в ТЦК і знятися з обліку у зв'язку з настанням відповідного віку.

Піщида зауважив, що, громадянин, старший за 60 років, повинен на кордоні показати тільки документи, що засвідчують особу, але "Все залежить, звичайно ж, навіть індивідуально від працівника митниці".

"Якщо говорити про обмеження виїзду за межі України на період дії воєнного стану чоловіків від 18 до 60 років, то в разі досягнення особою 60-річного віку такого обмеження більше немає, що дає можливість перетину кордону людині в загальному порядку. У такому разі самого факту досягнення 60 років, закордонного паспорта та проїзного квитка у відповідному напрямку достатньо для перетину кордону", – зазначила адвокатка Тетяна Козаченко.

Які документи потрібні для перетину кордону

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом із документом, що посвідчує особу.

Саме їх громадяни повинні пред’являти на вимогу прикордонників.

Крім того, чоловіки, які мають право на виїзд, повинні надати документи, які підтверджують звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров’я.

Ця вимога стосується таких осіб:

  • заброньованих на період мобілізації:
  • визнаних військово-лікарською комісією непридатними до військової служби за станом здоров’я;
  • чоловіків, на утриманні яких перебувають троє і більше неповнолітніх дітей;
  • батьки-одинаки.

Також підтверджуючі документи потрібно надати громадянам, які мають дитину (дітей) віком до 18 років і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби.

Раніше ми писали, що потрібно військовому для виїзду за кордон та кого можуть не випустити. Також ми повідомляли, як діяти чоловікам призовного віку з простроченим паспортом за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.