Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що потрібно військовому для виїзду за кордон та кого можуть не випустити

Зокрема самі військовослужбовці розповіли, як відбувається процес отримання даної відпустки для захисника України

Фрото: ДПСУ

Як військовому виїхати за кордон

Фрото: ДПСУ

Українські чоловіки віком від 18 до 60 років наразі не можуть перетинати державний кордон та виїжджати за межі країни. Водночас є винятки. Наприклад, військові, що перебувають у відпустці.

Детальніше про це пише OBOZ.

Отже, всі українські військовослужбовці мають право на 30 діб основної відпустки на рік. Проте частинами, тобто по 15 днів. При цьому надається по два дні дається на проїзд туди та назад. Тобто людина може взяти двічі по 19 діб.

Проте, крім основної відпустки, є й інші види відпусток. Наприклад, за сімейними обставинами, після звільнення з полону, на лікування тощо.

Як військовому виїхати за кордон

Рішення про надання військовослужбовцю можливості провести відпустку за кордоном ухвалюється індивідуально.

Проте потрібні такі документи:

  • закордонний паспорт;
  • військовий квиток;
  • відпускний квиток, у якому зазначено інформацію про відпустку за кордоном;
  • витяг з наказу, де зазначено місце проведення відпустки та інформація про наявність дозволу на виїзд за кордон.

"Втім, вказане місце проведення відпустки – це чиста формальність. Якщо їдеш до Європи, то ти військовослужбовець ЗСУ лише до моменту перетину кордону. Далі ти вже просто турист, який має право мандрувати всіма країнами Шенгенської зони", – сказав Борис, пресофіцер однієї із бригад ЗСУ.

Зокрема він пояснив алгоритм отримання відпусток для військових.

ишеш рапорт. Наприклад: прошу надати належну мені чергову відпустку, хочу поїхати до сім'ї, яка зараз перебуває в Німеччині, зобов'язуюсь повернутися на місце служби тоді-то. І віддаєш своєму безпосередньому командиру", – пояснив пресофіцер.

Він пояснив, що "для солдата командир взводу, для офіцера – командир роти".

"Якщо підписали, рапорт іде далі по інстанції, до командира батальйону. Після цього йдеш оформлювати документи в кадрову частину, отримуєш копію наказу та відпускні і – у дорогу", – зазначив військовослужбовець.

Кого можуть не відпустити у відпустку за кордон

Так підписати рапорт про прохання надання відпустки за кордоном можуть не всім військовим.

Перший нюанс: відпустка надається, якщо в підрозділі немає одночасно не більше 30% відсотків загальної чисельності військовослужбовців.

Проте йдеться про будь-яку відпустку навіть у межах країни.

Але головний аспект – багато залежить від самого військовослужбовця.

"Все – на розгляд командира. Якщо боєць "аватар", зальотчик, був помічений у "самоходах" і самовільному залишенні частини, то хто візьме на себе відповідальність випускати його за кордон? У нас і так в Україні десятки тисяч випадків, коли військовий просто поїхав у відпустку додому і не повертається, а тут опинився за кордоном", – сказав старший лейтенант ЗСУ В'ячеслав Коновалов.

Згідно з його слів, поїхати і не повернутися – це означає "всіх інших бійців підставити", адже потім командир ще сто разів подумає, чи підписувати рапорт на відпустку за кордоном для інших.

Раніше ми вже писали, яку грошову допомогу отримують військові. Також ми розповідали, хто може отримати оздоровчі виплати в ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.