Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан та мобілізацію в Україні можуть продовжити — що запропонував Зеленський

Президент вніс у Верховну Раду пропозиції щодо термінів продовження мобілізації українців

Колаж: Pro Гроші

Зеленський пропонує Раді продовжити військовий стан та мобілізацію

Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський пропонує продовжити мобілізацію та воєнний стан в Україні.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк в Telegram.

За його словами, на найближчому пленарному засіданні буде знову продовжено воєнний стан та загальну мобілізацію. Відповідні документи від президента вже зареєстровані у парламенті.

"З високою долею ймовірності продовження буде знову на 90 днів: тобто до 19 лютого 2023 року", – повідомив нардеп.

Воєнний стан в Україні

Спершу його ввели 24 лютого, в день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, терміном на 30 днів. Оскільки воєнні дії продовжувалися, воєнний стан та загальну мобілізацію також продовжували декілька разів. Спочатку на один місяць – до 25 квітня. Потім ще двічі по 90 діб – до 25 серпня та до 21 листопада.

Відповідно, оскільки термін дії воєнного стану закінчується наприкінці листопада, Рада має прийняти рішення щодо його продовження чи скасування. Однак про те, що воєнний стан та мобілізацію скасують, мова наразі не йде.

Як проходить загальна мобілізація

Під час загальної мобілізації призвати на військову службу можуть усіх військовозобов'язаних громадян України віком від 18 до 60 років, якщо у них немає законних підстав для отримання відстрочки або виключення з військового обліку.

На початку березня 2022 року в Україні були затверджені чотири черги призову чоловіків на військову службу.

В першу чергу призивали військовослужбовців із досвідом, ветеранів АТО та ООС до 40 років.

Далі в черзі військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Наступні – військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу, громадяни із освітою у вищих військових навчальних закладах із військовими званнями, які не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.

Остання мобілізаційна черга – це всі українці, які не мають вікових або фізичних обмежень для несення служби, але також не мають військового досвіду.

Водночас, Верховна Рада врегулювала, що призивати українців на службу можуть поза чергою, якщо їхня спеціальність наразі потрібна на фронті.

Раніше ми писали про те, що Зеленський підписав закон про військовий облік жінок. Також ми пояснювали, чи планують посилювати мобілізацію в Україні та які спеціальності найбільш затребувані.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.