Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Через теракт на Каховській ГЕС кавунів поменшає: чому українцям не загрожує дефіцит

Влітку 2023 року на ринку таки з'являться українські кавуни. Українцям розповіли, де їх тепер вирощують

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці не відчують дефіциту кавунів у 2023 році, на ринку будуть навіть вітчизняні ягоди

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці у 2023 році не залишаться без вітчизняних кавунів, попри техногенну катастрофу на Каховській ГЕС, через яку без зрошування опинилася значна частина земель у Херсонській області. Все тому, що в Одеській області відбулася успішна реформа щодо розвитку і розширення зрошувальних земель та зміни структури посівів.

Про це заявила на брифінгу директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова.

За її словами, ще торік завдяки реформі меліорації Одеська область додаткова отримала близько 3 тисяч гектарів зрошувальних земель. Частину з них вже засіяли овочевими культурами.

"Трагедія на Каховській ГЕС не призведе до того, що нам не вистачатиме овочів і кавунів. Навпаки – Одеська область забезпечить себе, сусідні регіони, і мабуть, всю Україну цими культурами", — сказала вона.

Стоянова також зазначила, що українцям не варто переживати що загрози дефіциту продуктів та подорожчання, як це було у 2022 році. Усе через те, що українці споживають у п'ять-шість разів менше виробленої продукції.

До слова, за інформацією директорки департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації, потенційна площа зрошувальних земель в Україні до підриву греблі на Каховській ГЕС була однією з найбільших у Європі, з площею у 226 тисяч гектарів. Але після теракту зрошується лише 40-42 тисячі гектарів.

Що буде з іншими ягодами

Через нестабільну та часом доволі прохолодну погоду на початку весни, очікується поганий урожай абрикос та персиків. Ймовірно, буде їхній дефіцит.

У такому разі Україна закуповуватиме продукцію в інших країнах, наприклад в Греції, Туреччині, Узбекистані та Азербайджані.

Водночас навряд чи будуть проблеми зі сливою, адже урожай збільшиться на 20%.

Чому продукти дорожчають під час війни

Завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало вже пояснювала причини, через які продукти додають у ціні в такий нелегкий для українців час. Це:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв'язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро;
  • втрата поголів'я і виробництва;
  • відсутність або подорожчання кормів і підвищення вартості ветеринарних препаратів.

Нагадаємо, ми розповідали, яким буде врожай кавунів у 2023 році. Також сайт Pro Гроші писав, чого очікувати від цін на інші фрукти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.