Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вже ніщо не зупинить: яким буде врожай кавунів та що буде з цінами

Попри катастрофу на Каховській ГЕС та затоплення значної частини Херсонської області, кавуни в Україні будуть. Інше питання – якою буде ціна на цей популярний серед українців продукт

Фото: УНІАН, UnsPlash. Колаж: Pro Гроші

Очікується, що цього року ціни на кавуни перевершать торішні

Фото: УНІАН, UnsPlash. Колаж: Pro Гроші

Аби поласувати кавунами у 2023 році українцям доведеться платити більше, ніж торік. Усе тому, посіви кавунів в Одеській області гальмує прохолодний початок літа.

Так, за словами агронома компанії "Агро Юг Експорт" Ігоря Сєрікова, літня прохолода негативно вплинула на сходи кавунів: вони повільно розвиваються, а частина з них загинула. Тому можна не сподіватися, що урожай буде великим, а ціни – доступними.

"Щоби кавун чи диня активно росли, необхідна мінімальна температура +15°С вночі, а вдень +25-30°С і вище. Цього року дуже важко отримуємо сходи, вони дуже слабо розвиваються. У тих, хто посіяв кавун рано, сходи загинули", — каже він.

Ігор Сєріков також спрогнозував, скільки коштуватимуть кавуни цього року.

"Я думаю, що ціна буде не нижчою, ніж торік. Скоріш за все, вона буде на тому ж рівні, а може, й вищою за торішню", — зазначив агроном.

Теракт на Каховській ГЕС: що буде з фруктами та овочами

Побережжя Дніпра у нижній частині та в зрошуваних регіонах, зокрема Нова Каховка – великий центр садівництва. Через затоплення значних територій врожай фруктів та ягід цього року буде значно меншим.

До того ж місцева вода на багато років може стати небезпечною для навколишнього середовища та для пиття через розкладання риби, змивання великої кількості добрив з полів, пестицидів та сміттєзвалищ. Зокрема йдеться про води нижньої течії Дніпра, частину Південного Бугу та Інгульця.

Вирощування овочів теж буде потерпати від цієї екологічної катастрофи, хоча перспективи більш позитивні. В першу чергу, тому що для овочів не потрібен кількарічний період очікування першого врожаю та виходу насаджень на повну врожайність. Але існують фактори, які все ускладнюють:

  • відсутність зрошення;
  • руйнування капітальних споруд (сховища, теплиці тощо);
  • зміни клімату.

Що буде з інфляцією

У Національному банку прогнозують, що в Україні й надалі триватиме тенденція до сповільнення інфляційних процесів. Про це свідчать наступні чинники:

  • налагодження логістики;
  • зниження цін на світових товарних ринках;
  • послідовна монетарна політика.

"Проте, цей процес вже буде не таким стрімким, як у попередні місяці", — зазначили у НБУ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку фінансову допомогу отримають українці через підрив росіянами Каховської ГЕС. Ще ми розповідали, як змінилися ціни у травні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.