Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше виплат від ООН і нові строки спадкування – головні нововведення тижня

Розповідаємо, що змінилося в Україні протягом тижня, зокрема в питаннях фінансової допомоги, спадщини та обов’язкового медогляду

Фото: Pixabay, Freepik, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Головні нововведення тижня – фінансова допомога, медогляд і спадщина

Фото: Pixabay, Freepik, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тиждень, що минає, приніс українцям деякі зміни. Серед важливого – послуга реєстрації прав на нерухомість в додатку "Дія", обов’язкові медичні огляди для працівників деяких категорій, матеріальна підтримка від ООН більшій кількості громадян і оновлені правила прийняття спадщини.

Сайт Pro Гроші розповідає, що сталося в Україні за поточний тиждень і з якими економічними нововведеннями доведеться співіснувати далі.

Зміст
1.Виплати пенсіонерам від ООН
2.Нові правила спадкування
3.Медичний огляд для робітників
4.Реєстрація нерухомості в "Дії"

Виплати пенсіонерам від ООН

В рамках проєкту Всесвітньої продовольчої програми ООН розширили перелік осіб, які в Україні можуть отримувати грошове забезпечення. Йдеться про пенсіонерів, які проживають на територіях, де ведуться (велися) активні бойові дії. Вони мають належати до внутрішньо переміщених осіб й отримувати пенсійні виплати не більше 3 000 грн на місяць.

Важливо, щоб претенденти раніше не оформлювали додаткову фінансову підтримку від благодійних організацій та не отримувати допомогу на проживання ВПО. За умови виконання всіх вимог пенсіонерам нараховуватимуть 2 200 гривень впродовж трьох місяців. Тобто загалом в рамках проєкту дають 6 600 грн.

Нові правила спадкування

Змін зазнали строки прийняття спадщини. Точніше, влада повернула довоєнні правила, бо в лютому 2022 року збільшила термін подачі заяви на відкриття спадкової справи до 10 місяців. Але Постанова № 469 від 9 травня 2023 року зобов’язала українців вирішувати питання протягом 6 місяців, тобто часу на відвідування нотаріуса стало менше.

Нагадаємо, під час війни українці мають змогу звернутися до будь-якого нотаріуса, незалежно від останнього місця проживання померлого. Головне, щоб він здійснював діяльність на підконтрольній території України. А спадщину можна здобути двома способами – за заповітом (підписаним спадкодавцем і засвідченим уповноваженою особою) і за законом.

Медичний огляд для робітників

Залежно від місця роботи доведеться проходити обов’язковий медичний огляд. Його запровадять для окремих категорій співробітників, а саме:

  • зайнятих на посадах, де є потреба в професійному доборі;
  • осіб, які працюють під впливом канцерогенів, мутагенів та/або біологічних агентів;
  • українців, які трудяться в умовах дії шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища (мова про шум, вібрацію, забрудненість повітря хімічними речовинами, іонізуючі та неіонізуючі випромінювання в робочій зоні тощо), важкості та напруженості трудового процесу;
  • осіб віком до 21 року;
  • працівників зі змінним режимом роботи і залученням до праці в нічний час.

Обов’язковий періодичний медогляд треба проходити один раз на рік чи на два роки в залежності від виробництва. А попередній здійснюють під час працевлаштування. Процедура буде коштувати приблизно 800 гривень.

Реєстрація нерухомості в "Дії"

18 травня запрацювала можливість зареєструвати права на нерухомість на порталі "Дія". Нововведення в тому, що послуга стала доступна для мешканців десяти областей України, а раніше скористатися нею могли тільки жителі Львівської області, Тернополя, Харкова та Чугуївського району Харківської області.

Йдеться про права, отримані до 1 січня 2013 року (відтоді запрацював Державний реєстр речових прав на нерухомість). Послугу активували для громад Закарпатської, Київської, Дніпропетровської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Чернігівської областей і Луцька.

Алгоритм дій простий:

  • авторизуватися на порталі "Дія";
  • обрати "Послуги", натиснути на "Земля, будівництво, нерухомість", перейти у розділ "Державна реєстрація прав на нерухоме майно" та клікнути на кнопку "Подати заяву";
  • заповнити поля актуальною інформацією і додати скани потрібних документів;
  • підписати заяву електронним підписом.

Про результат заявнику повідомлять листом на електронну пошту. Або можна самостійно перевірити статус в особистому кабінеті на порталі.

Більше про те, що відбувається на ринку землі в Україні в умовах воєнного стану, читайте в нашій спецтемі. Також детальніше можете дізнатися податкові новини, щоб не пропустити термін подання декларацій, у спецтемі про ФОПів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.