Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без гречки не залишимося? Чи буде в Україні дефіцит крупи до кінця року

Наразі темпи сівби гречки дещо відстають від торішніх, запевняють експерти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фахівці прогнозують, що в Україні не буде дефіциту гречки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Цього року ціни на гречку, ймовірно, залишаться стабільними. Все через те, що Україна зможе повністю забезпечити себе даною крупою. Тобто, імпорт може взагалі не знадобитися, а дефіциту не буде.

Про це повідомили у Мінагрополітики.

Гречкою 2023 року засіють 115,4 тис. га. Це не набагато більше, ніж було минулого року (114,6 тис. га), але повністю покриє потреби українців, запевняють експерти.

"Торішній урожай становив 160 тисяч тонн. Внутрішнє споживання гречки в Україні становить близько 110 тисяч тонн на рік. Для внутрішнього споживання українці повністю будуть забезпечені цією культурою, а залишки дозволять сформувати перехідний резерв", – наголосили у міністерстві.

Однак темпи сівби гречки дещо відстають від торішніх. На середину травня засіяли лише 37% від усіх запланованих площ. Найактивніше посівна йде на Тернопільщині.

До повномасштабної війни в Україну активно везли російську гречку, розфасовану в Казахстані. Цей продукт вирізнявся поганою якістю та низькою ціною. Через це з ринку зникали вітчизняні виробники.

Як змінились ціни на продукти за останній місяць

Серед продуктів найбільше подорожчали м'ясо та м'ясопродукти – на 3,3%. На другому місці опинилися риба та рибопродукти, які зросли у ціні на 0,5%.

Також здорожчав хліб – на 0,3%, і овочі – на 0,3%. Макаронні вироби стали дорожчі на 0,2%.

Ціни на хлібопродукти та олію не змінилися.

Які продукти подешевшали

А от дешевшими стали:

  • яйця – на 8,7%;
  • олія – на 1,6%;
  • фрукти – на 0,4%;
  • молоко – на 0,8%;
  • цукор – на 0,3%;
  • сир та м'який сир – на 0,1%.

У Держстаті кажуть, що споживчі ціни у квітні 2023 року, в порівнянні з квітнем минулого року, зросли на 17,9%, що значно менше, ніж річна інфляція місяцем раніше (21,3%).

За даними статистичного відомства, місячна інфляція сповільнилася до 0,2% (у березні – 1,5%, у лютому – 0,7%, у січні – 0,8%). Від початку року ціни зросли на 3,2%.

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Чому зростає вартість продуктів під час війни

Раніше ми писали про те, що завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало виділяє одразу кілька факторів, які пов'язані з війною, що впливають на зростання вартості продуктів, а саме:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв'язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро;
  • втрата поголів'я і виробництва;
  • відсутність або подорожчання кормів і підвищення вартості ветеринарних препаратів.

Детальніше дивіться тут.

Раніше ми розповідали, які ще продукти подешевшали у травні. Також ви можете прочитати про те, як заробляли українці, попри війну, у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.