Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Bayraktar власного виробництва: в Україні нарешті почали будувати завод БПЛА

Передбачається, що перший завод запрацює в Україні у 2025 році, на його будівництво та відкриття виділять приблизно 95 млн доларів

Фото: Selçuk Bayraktar, Defence-ua. Колаж: Pro Гроші

В Україні розпочали будівництво заводу Bayraktar

Фото: Selçuk Bayraktar, Defence-ua. Колаж: Pro Гроші

Перший в Україні завод з виробництва безпілотних літальних апаратів Bayraktar вже почали зводити. Роботи розпочалися в рамках Меморандуму про взаєморозуміння у сфері стратегічних галузей промисловості.

Про це розповів міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Він зазначив, що будівництво розпочали не тільки на словах і папері, але й на ділі. Передбачається, що повноцінне відкриття заводу відбудеться у 2025 році. Загальна сума інвестицій становить близько 95 млн доларів.

"Це саме той великий завод Bayraktar, про який ще кілька років тому домовлялися, потім були зупинки, скандали. Сьогодні цей завод починає будуватися, ми перейшли до реальних кроків", – сказав Камишін.

Ліцензійні дозволи на зведення компанія Baykar отримала 23 червня. Поряд з виробництвом безпілотників ключовими напрямками в рамках меморандуму є співпраця в галузі автономних систем, космосу та інших технологічних секторах стратегічних галузей промисловості Туреччини та України.

Завдяки потенційному відкриттю заводу наша держава може стати першою у світі, яка виготовляє Bayraktar TB2 (окрім Туреччини, звісно), а не тільки експлуатує. Плюс у перспективі – нові робочі місця, прибуток з продажу, ремонт пошкоджених екземплярів і навіть зменшення вартості літальних апаратів для потреб ЗСУ.

Скільки коштує один БПЛА Bayraktar

В повний комплект, який постачають українській армії для боротьби з російськими окупантами, входить не лише один екземпляр безпілотника, а ще озброєння та додаткові елементи управління. Загалом мова про шість літальних апаратів, два мобільні наземні пункти управління, снаряди.

Враховуючи це, плюс вартість навчання операторів та інженерів, ціна комплекту починається від 30 мільйонів доларів. Втім конкретно один Bayraktar TB2 коштує приблизно 5 мільйонів доларів, а гуртове замовлення обходиться ще дешевше.

Безпілотник використовують для різних цілей – розвідки та знищення ворожих об’єктів. Bayraktar може нести велике навантаження, а саме керовані бомби та протитанкові ракети. Максимальна висота польоту – 8,2 км, дальність атаки – до 8 км. А розвідувальні операції БПЛА веде на відстані до 25 км.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштують турецькі безпілотники Bayraktar. Також ми повідомляли про картонні БПЛА на озброєнні ЗСУ та розповідали, яка ціна Corvo PPDS і чим вони допомагають армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.