Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Батьківщина-мати чекає на Тризуб: скільки насправді коштує заміна герба СРСР на український символ

Разом з ескпертом розібралися, в яку суму вийде оновлення монумента "Батьківшина-мати" та які роботи потрібно виконати

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На оновлення Батьківщини-мати закладено 28 млн гривень

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Києві до 24 серпня 2024 року хочуть замінити герб СРСР, який наразі встановлено на монументі "Батьківщина-мати", на Герб України. Тризуб буде виготовлено із європейського металу, адже сталь, надана меткомбінатом "Запоріжсталь", як це було заплановано раніше, не відповідає технічним вимогам.

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися, на що саме будуть витрачені гроші, які закладені в оновлення монумента.

Чому обрали сталь європейського виробника


У Міністерстві культури та інформаційної політики України зазначили, що сталь, яку мав надати український комбінат, має різну товщину, що може змінити вагу усієї конструкції. Ба більше, матеріал з комбінату мав значну кількість пошкоджень, що ускладнило та сповільнило б підготовчі роботи, тому було вирішено зупинитися на сталі європейського виробника.

Виготовлення Тризубу для монумента
Виготовлення Тризубу для монумента
Фото: Суспільне

Загалом, у весь цей процес оновлення монумента закладено 28 млн гривень, але варто зазначити, що встановлення Тризубу відбуватиметься виключно за кошти, надані меценатами та донорами. Тобто, державний бюджет залишиться недоторканим. До того ж у Мінкульті заявили, що використання європейської сталі жодним чином не змінює кошторис проєкту, тобто, вартість металу залишається незміннoю – 400 000 гривень.

Скільки грошей потрібно витратити на встановлення Тризубу


Якщо перевести закладену суму в іноземну валюту, то виходить, що 28 млн гривень – це 700 000 євро, 1,5 пішохідного фонтану на Контрактовій площі чи сім автомобілей Toyota Prada. Зазвичай в будівництві фахівці таким цікавим способом вимірюють великі суми які, складно уявити. Це дещо спрощує сприйняття суми, та дозволяє зрозуміти, куди її можна реалізувати.
Дмитро Чулков

Дмитро Чулков

Головний архітектор студії DK-architect

Сам метал, як закладено у кошторисі, коштує 10 000 євро (400 000 гривень), але насправді така ціна є досить низькою для матеріалу європейського виробника. Сюди також додаємо роботу з виготовлення, вона обійдеться десь у 40 000 євро (десь 1,6 млн гривень), в ці роботи входить:

  • формування;
  • шліфування;
  • підконструкція тощо.

Тобто, підсумовуючи, готовий Тризуб коштуватиме приблизно 50 000 євро (приблизно 2 млн гривень).

Тепер перейдемо до проєктних робіт. Оскільки даний монумент є об'єктом найскладнішої категорії – СС3, то з усіма підписами та експертизою проєкт вийде десь у 30 000 євро (1,2 млн гривень).

Також потрібно зважати на те, що висота об'єкта становить 102 метри, тобто 34 поверхи, якщо порівнювати з будинком. Тобто, елементів для монтажної люльки або інших складових, потрібних для обслуговування "Батьківщини-мати" немає, тому їх потрібно окремо виготовити. До того ж, скоріш за все, потрібно буде використовувати спеціальний баштовий кран.

Монумент "Батькивщина-мати"
Монумент "Батькивщина-мати"
Фото: Pinterest

Весь процес підготовки займатиме орієнтовно три тижні. Тобто, можемо порахувати роботу висотників (промислових альпіністів) – по 300 євро/день (12 271 гривень) на одного працівника. Варто зауважити, що бригада складається приблизно з 10 спеціалістів.

Сюди ж можна додати оренду крана – десь 50 000-60 000 євро (2-2,45 млн гривень), демонтаж старої конструкції – 30 000 євро (1,22 млн гривень) та монтаж Тризуба – також десь 30 000 євро (1,22 млн гривень).

Отже, чиста собівартість виходить десь 200 000 євро (майже 8,2 млн гривень), але це за умови коли у фахівців є достатньо часу на проведення всіх робіт. Проте, якщо терміни дещо "давлять", то не виключено, що сума може зрости до 300 000 євро (майже 12,3 млн гривень).

Варто враховувати також додаткові витрати


Оскільки ці роботи виконуватиме будівельна компанія, то вона також має отримати певний прибуток, а саме 30% – це десь 100 000 євро (приблизно 4,1 млн гривень). Тобто, фінальна сума вже зросла до 400 000 євро (16,36 млн гривень). Також не варто забувати й про непередбачувані витрати, які майже завжди присутні в будівництві, ремонті тощо. У такому випадку можна визначити приблизно 20% таких витрат – до 100 000 євро (до 4,1 млн гривень).

Тобто, на весь процес оновлення монумента має бути витрачено до 500 000 євро (20,45 млн гривень). Але це поверхневий розрахунок, адже я не знаю всіх тонкощів даного процесу. Проте дещо зазначити все ж таки можна – якщо це не бюджетні гроші, то сума, закладена в роботу, більш-менш виправдана.

Щодо залишку грошей, то, скоріш за все, меценати надали їх як страхову суму, яку потрібно витратити у разі якихось похибок, наприклад, брак сталі, непередбачувані тривалі роботи демонтажу/монтажу тощо. Тобто, враховуючи всі вищевказані моменти, 28 млн гривень дійсно реальна сума для заміни старого герба СРСР на український Тризуб.

Раніше ми розповідали, що у Києві знайшли, на що витратити ще 93 млн гривень. Також ми писали, що тендер на майже 300 млн гривень скасовано, адже Енергоатом відмовився від електробусів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.