Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Армія відновлення": кого вже залучили та скільки платять українцям

Розповідаємо, де вже проходять відновлювальні роботи та чим займаються українці в рамках проєкту "Армія відновлення"

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

До "Армії відновлення" залучено вже понад 2 тисячі українців

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні створений проєкт "Армія відновлення", в рамках якого до виконання суспільно корисних робіт вже залучили понад 2 тисячі безробітних.

Про це повідомила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

"Армія відновлення" в Україні

Найбільшу кількість безробітних наразі залучили у Сумській області – 664 осіб, та у Київській області – 509 громадян. У Полтавській області залучили 313 осіб, у Донецькій області – 262 особи, у Чернігівській області – 209 осіб, у Рівненській області – 67 осіб. Регіональна влада активно організує на місцях необхідні відновлювальні роботи та залучає до них все більше безробітних громадян.

"У суспільно корисних роботах задіяно вже понад 2 000 людей, які втратили роботу. Вони перейшли у статус зайнятих і отримують оплату за виконання таких робіт не менше 6 700 грн. Зараз держава виплатила їм уже 8,5 млн грн", – каже заступниця.

Такі роботи проводяться у Сумській, Чернігівській, Київській, Донецькій, Полтавській та Рівненській областях, а з грудня їх запустять у Волинській та Запорізькій областях.

Найчастіше громадян залучають до зміцнення дамб, заготівлі дров для населення, а також розвантаження гуманітарної допомоги, облаштування укриттів, відновлювальних робіт на об'єктах соціальної сфери та інших ремонтних робіт.

Також цільова мобілізація передбачає виконання таких робіт:

  • ремонтно-відновлювальні роботи;
  • розбір завалів;
  • розчищення шляхів та доріг;
  • будівництво захисних споруд цивільного характеру;
  • вантажні та сільськогосподарські роботи;
  • заготівля дров до опалювального сезону.

Також українці, які будуть залучені до цільової мобілізації, зможуть допомагати громадянам з інвалідністю та людям, які постраждали через бойові дії.

Хто може розраховувати на альтернативну службу

Альтернативна служба запроваджується замість проходження строкової військової служби та має на меті виконання обов’язку перед суспільством.

Таку службу проходять на підприємствах, в установах, організаціях, діяльність яких пов’язана з:

  • соціальним захистом населення;
  • охороною здоров’я;
  • захистом довкілля;
  • будівництвом;
  • житлово-комунальним та сільським господарством;
  • патронажною службою в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Строк альтернативної служби є більшим за строк строкової у 1,5 раза. Час перебування громадянина на альтернативній службі зараховується до його страхового стажу.

Раніше ми розповідали, як військовий може звільнитися зі служби. Також ми писали, хто повинен проходити медкомісію у військкоматі. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.