Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заборона TikTok у США: що це означає для підприємців, які будували бізнес в інтернеті

Шанси на заборону платформи зростають, втім кількість людей, які незадоволені такою можливістю, теж збільшується

Фото: Unslash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як і чому заборона TikTok повпливає на доходи мільйонів людей у світі

Фото: Unslash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Заборона у США найпопулярнішої соціальної мережі у світі TikTok може негативно вплинути на бізнес і навіть економіку цілої держави.

Про це йдеться у матеріалі Forbes.ua.

Усе через те, що TikTok перетворився на потужний інструмент для пошуку нового і хабом для шопінгу. Тому багато американських користувачів (загалом їх 150 мільйонів) використовують платформу, щоби запустити свій бізнес і побудувати кар'єру.

У самій компанії кажуть, що 5 млн американських бізнесів використовує TikTok задля збільшення кількості своїх клієнтів. Деякі підприємці завдяки соціальній мережі взагалі перетворилися на мініпідприємства, де працюють десятки, а то й сотні, людей.

Як може постраждати бізнес, якщо TikTok таки заборонять

Креативна економіка, яку оцінюють у 100 млрд доларів і повʼязані із нею роботи потенційно можуть зазнати потужного удару в разі заборони TikTok у США.

Американському уряду не подобається, що соціальну мережу у власних інтересах може використовувати китайська влада, адже права на TikTok належить компанії із Пекіна. На думку американських політиків, платформу можуть використовувати для стеження і впливу на громадян Сполучених Штатів.

За словами інсайдерів індустрії, TikTok допомагає і малому бізнесу. Зазначається, що соціальна мережа створила ідеальні умовили для розвитку нового бізнесу. Наприклад, Роберт Лукас до 2021 році працював майстром зі встановлення Wi-Fi у штаті Джорджія та планував розвивати власний кондитерський бізнес. Але два роки тому він записав у своїй вітальні відео, яке стало вірусним.

Тепер його акаунт має 2,5 млн підписників, чоловік узяв на роботу менеджера для відносин із рекламниками, асистента для редагування відео і помічника з підготовки інгредієнтів для рецептів.

За словами Лукаса, на попередній роботі він заробляв 60 тисяч доларів на рік, а тепер, коли його бізнес почав розвиватися завдяки TikTok, він заробляє півмільйона доларів.

"Потенційний бан, безсумнівно, буде значним ударом по всьому, що я роблю", – вважає чоловік.

AZ Taco King – це ще один малий бізнес, який почав активно розвиватися саме після виходу на платформу TikTok. Власниця Джаз Сірс каже, що навіть боїться думати про те, що станеться з її родиною, якщо соцмережу таки заборонять.

До пандемії жінка заробляла на життя прибиранням будинків у невеликому передмісті Аризони. Її чоловік працював на місцевому поштовому складі, а дохід сім'ї, у якій були ще четверо дітей, складав менш ніж 60 тисяч доларів на рік.

За її словами, у 2022 році дохід в AZ Taco King дохід сягнув 1,8 млн доларів, а її родина заробила майже 200 тисяч.

"TikTok виходить за межі звичайних платформ.Якби не було TikTok, у мене не було б такого бізнесу, який є сьогодні", – каже вона.

Раніше сайт Pro Гроші детально розповідав про те, як українці можуть заробити гроші в Instagram. Більше про бізнес та інвестиції читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.