Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ризикована справа: чи може ФОП приймати гроші від клієнтів на Payoneer та Wise

Наразі в законодавстві України поняття грошей в платіжній системі не прирівняне до звичайних

Фото: Pexels; колаж: Pro Гроші

Чи може ФОП приймати гроші від клієнтів на платіжні системи

Фото: Pexels; колаж: Pro Гроші

Чимало українців, які опинились за кордоном, продовжують працювати у вітчизняних компаніях та отримувати зарплатню за своїм місцем роботи. Серед таких людей також є доволі велика кількість тих, хто працює як ФОП. Але тоді з часом виникає питання, а чи може ФОП отримувати валютну виручку на рахунок платіжній системі, наприклад, Payoneer чи Wise?

Відповідь на це питання дав юрист Максим Носарев порталу AIN.UA.

Коротко про платіжні системи

Payoneer є платіжною системою, що надає фінансові послуги та грошові онлайн перекази. Payoneer є зареєстрованим провайдером MasterCard у всьому світі. Як вказано на їхньому сайті, вони можуть бути глобальним партнером у сфері цифрової торгівлі, зокрема, і у напрямку фрілансу.

Wise – це лондонська фінансово-технологічна компанія, яка дає змогу пересилати кошти у 80 країн. Як вказано на сайті компанії, через їхню платіжну систему можна отримувати заробітну плату, пенсію та інші платежі.

Чому юрист не радить платіжні системи

СЕО компанії Tretten Lawyers Максим Носарев пояснив, що хоч у Законі "Про валюту і валютні операції" сказано, що ФОП може відкривати рахунки за кордоном, але як користуватися цими рахунками, визначає Нацбанк.

"Зараз Нацбанк визначив, що розрахунки по зовнішньо-економічним операціям мають здійснюватися тільки через рахунки в банках. Тобто платіжні системи відпадають", – наголосив він.

За словами Носарева, новий закон про платіжні системи в Україні дещо наблизив поняття грошей в платіжній системі до звичайних, але не поставив між ними знак дорівнює.

"Якщо податкова дізнається (під час якоїсь перевірки, під час закриття ФОПа і т.д.), що ви отримували кошти по договорам в платіжній системі, то з її точки зору ви як би і не гроші отримували. Навіть якщо ви все це декларували і сплачували з цього податки — для органів контролю це порушення порядку розрахунків, які визначив Нацбанк", – зазначив представник компанії.

Ризик користування платіжною системою

Якщо платіжні системи, зокрема, Wise і Payoneer, можна віднести до фінустанов, то резиденти мають право відкривати в них рахунки. Однак розрахунки за ЗЕД-операціями можна здійснювати лише через рахунки саме у банках,вважає податковий експерт Олексій Павленко.

"Таким чином, важливо довести, що фінустанова, в якій вами відкрито рахунок, є саме банком", – наголосив експерт.

Закон "Про банки і банківську діяльність" дає нам таке визначення: Банк – це юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги.

"Тут постає питання: як за цим українським терміном ідентифікувати іноземну фінустанову саме як "банк", щоб, не порушуючи наше валютне законодавство, проводити через неї ЗЕД-розрахунки? Чіткої відповіді немає. Тому відкриття рахунків та проведення ЗЕД-розрахунків через іноземні установи, які офіційно не іменуються "банками" і не мають банківської ліцензії, є доволі-таки ризикованою справою", – застерігає Павленко.

Тож, як радять експерти, перед тим, як використовувати платіжні системи, треба все ретельно перевірити та обдумати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.