Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестиції під час рецесії: чому цього не варто боятися та як забезпечити собі прибуток

Наближення рецесії не означає, що інвестори втратять можливість заробити у довгостроковій перспективі

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Поради інвесторам, як виграти на наближенні рецесії в США

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Рецесія – це період зниження ВВП, коли тривале падіння відбувається протягом двох або більше кварталів поспіль. Однак рецесії супроводжуються не тільки низьким економічним зростанням, а й іншими ознаками, як масова втрата робочих місць, зменшення їх кількості та збільшення державної допомоги. Йдеться про стимулюючі виплати, наприклад, і підвищення виплат по безробіттю.

Аналітик та лектор "Біржового університету" Роберт Лі з'ясував, як інвестори можуть скористатися можливостями наближення рецесії в США.

Чи безпечно інвестувати під час рецесії

В такий період вартість акцій зазвичай падає. Це погана новина для тих, хто вже має інвестиції, адже їхній портфель може зазнати збитків. Але нижча вартість акцій пропонує хорошу можливість інвестувати дешево. Таким чином, інвестування під час рецесії вдала ідея лише за наступних обставин.

У вас є достатньо екстрених заощаджень. Вам завжди потрібно мати вдосталь грошей на банківському рахунку, щоб покрити витрати на проживання протягом трьох-шести місяців. Якщо у розпорядженні є додаткові кошти, можете сміливо їх інвестувати. Якщо ні, спершу обов’язково створіть солідний надзвичайний фонд.

Ви не плануєте торкатися свого портфоліо принаймні 7 років. Навіть якщо думаєте, що купуєте акції за низькою ціною, наступного дня їх вартість може знизитися, тому найкращий спосіб уникнути втрат під час рецесії – дотримуватися довгострокового підходу до інвестування і не здійснювати зайвих змін у портфелі.

Ви не збираєтеся нав’язливо перевіряти своє портфоліо. Коли економіка перебуває в кризі, а фондовий ринок активно рухається, ви щодня нав’язливо перевіряєте свої інвестиції. Так з’являється більша ймовірність запанікувати та прийняти необдумані рішення, як от розвантаження неефективних акцій, що змусить вас зафіксувати збитки.

Реальні результати інвестування в період рецесії

Довгострокові інвестори, які вкладали гроші в період рецесії, з часом досягли успіху. Дані останніх трьох рецесій, включно з Великою рецесією 2007-2009 рр., 2001 р. та 1990-91 рр., показують, що навіть не ідеальний час для інвесторів дозволяє їм досягти успіху в довгостроковій перспективі. Наприклад, якби ви інвестували в індексний фонд S&P 500 у найгірший можливий момент у 2007 році, мали б 8,4% річного прибутку за 16 років. Якби купували на максимумі до рецесії 1990-91 рр., досягли б 9,8% річного прибутку за майже 30 років після цього.

Важливо триматися курсу під час рецесії та зосередитися на високоякісних компаніях. Найкращий підхід до інвестування – купувати акції таких компаній чи фондів і довго їх тримати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.