Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші – головне: хто найбагатша людина у світі і на чому вона заробляє

За 2021 рік йому вдалося заробити 68 млрд доларів

Фото: скріншот, Space X. Колаж: Pro Гроші

Ілон Маск став найбагатшою людиною світу в 2022 році.

Фото: скріншот, Space X. Колаж: Pro Гроші

Засновник Amazon Джефф Безос три роки поспіль (з 2018 по 2021) був визнаний найзаможнішою людиною на планеті. Проте за останній рік усе змінилося. Список мільярдерів у 2022 році вперше очолив засновник Space X Ілон Маск.

Pro Гроші розповідають, на чому заробляє найбагатша людина у світі.

У березні 2022 року статки Ілона Маска оцінили в $219 млрд. За рік йому вдалося заробити $68 млрд завдяки 33% стрибку цін на акції Tesla.

Друге місце зайняв Джефф Безос із $171 млрд. ТОП-3 найбагатших людей закрив французький магнат предметів розкоші Бернар Арно із $158 млрд.

На чому заробляє Ілон Маск

Space X – головне дітище мільярдера. Його мета – зробити польоти в космос дешевшими і колонізувати Марс. Маск переконаний, що частину людей необхідно відселити на іншу планету, інакше людство помре через перенаселення.

Таким чином, мільярдер хоче до 2050 року відправити на Марс мільйон людей. У його планах – запускати по три ракети щодня та створювати для колонізаторів багато нових робочих місць. Маск очікує, що вже за 10 років його компанія зможе побудувати тисячу космічних кораблів багаторазового використання. Завдання компанії – скоротити мінімум у 10 разів витрати на запуск.

Мільярдер хоче зробити так, щоб полетіти на Марс міг будь-хто.

Зараз вартість компанії оцінюється в $35 млрд. Очікується, що до 2025 року вона зросте до $145 млрд і стане найдорожчою у світі.

Tesla – компанія з виробництва електромобілів. Її оборот понад $20 млрд, а прибуток близько $7 млрд.

Маск наголосив на створенні автомобілів майбутнього, які не тільки працюють на електроенергії, але й забезпечені автопілотом. Він розроблений разом із Google. В результаті, автомобілем керувати стане ще простіше, адже він сам може вибирати швидкість та манеру їзди залежно від дороги, автоматично змінювати смуги руху, а ще самостійно паркуватись.

Solar City. Дочірнє підприємство Tesla займається сонячними електросистемами. Оцінюють його в $10 млрд. У Маска 20% акцій компаній і відповідно прибуток від нього. Стан мільярдера зростає разом із ціною акцій.

Starlink. Проект у галузі телекомунікацій. Він передбачає запуск 12 тисяч супутників на різну висоту поблизу земних орбіт, які забезпечуватимуть інтернет до 1Гбіт/с із затримкою 15-30 мілісекунд. На сьогоднішній день Starlink є найбільшим інтернет-провайдером у світі.

Hyperloop. Ще один грандіозний задум Маска. Він вирішив створити вакуумний поїзд, який став би найшвидшим засобом для перевезення людей у ​​всьому світі. Сам Маск каже, що це щось середнє між надзвуковим літаком, рельсотроном та грою в аерохокей. А простіше кажучи, капсула, що пересувається у спеціальній трубі.

Такий поїзд зможе розганятися до 1200 км/год. Тобто менше, ніж за годину, можна було б дістатися від східного до західного кордону України. Наразі проект ще у розробці вже побудовано випробувальні полігони. Очікується, що вартість будівництва одного кілометра траси Hyperloop коштуватиме $20 млн. А окупиться трек для поїзда за 8-12 років.

Принципи успіху Ілона Маска

Кілька років тому в інтерв'ю ВВС мільярдер назвав п'ять принципів, які зробили його найбагатшою людиною у світі:

  • Справа не в грошах. Він заявив, що не знає розмір свого стану і не планує вмирати багатим. Маск розраховує витратити більшість грошей на свою головну мрію в житті – створення бази на Марсі.
  • Слідуйте за тим, що вас захоплює. Маск розповів, що створив SpaceX тому, що його засмучувала недостатня масштабність американської космічної програми.
  • Не бійтеся ставити масштабні завдання. У Маска це плани здійснити революцію в автомобільній індустрії, колонізувати Марс, побудувати супершвидкісні потяги, які пересуватимуться вакуумними тунелями і перевернуть індустрію сонячної енергії та виробництва батарей.
  • Не бійтеся ризикувати. До 2002 року Маск продав частки у своїх перших двох починаннях – Zip2 та компанії PayPal. Однак саме це дало можливість розвиватися далі.
  • Не звертайте уваги на критику. Маск зізнався, що в момент створення SpaceX і Tesla ніхто не вірив, що ці компанії колись почнуть приносити прибуток. Але він не звернув увагу на невтішні прогнози та не відмовився від своїх ідей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.