Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Акції соцмережі Дональда Трампа почали торгуватися на біржі NASDAQ

Розповідаємо, який результат торгів на біржі NASDAQ показали акції Trump Media & Technology Group та чи варто інвестувати у компанію у 2024 році

Фото: Дональд Трамп/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Компанія Трампа вийшла на біржу NASDAQ

Фото: Дональд Трамп/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

26 березня 2024 року на американському ринку акцій компанія Trump Media & Technology Group провела лістинг під тікером DJT. Акції соціальної медіакомпанії зросли приблизно на 16% у перший день торгів на Nasdaq, підвищивши вартість великої частки Трампа в компанії, а також менших пакетів акцій прихильників, які придбали акції як прояв підтримки колишнього президента.

Про те, чи варто купувати акції компанії кандидата в президенти США Дональда Трампа, розповів інвестиційний експерт Євген Пилипець.

Trump Media & Technology Group Corp. (TMTG) прагне створити медіа та технологічний центр, що конкурує з ліберальним медіаконсорціумом і підтримує свободу слова. Основною метою TMTG є боротьба з великими технологічними компаніями, такими як Meta (володіє Facebook, Instagram і Threads), X (раніше Twitter), Netflix, Alphabet (Google), Amazon та іншими, які можуть піддаватися цензурі.

Першим продуктом TMTG став Truth Social — загальнодоступна платформа, що працює в режимі реального часу і надає можливість користувачам створювати контент, стежити за іншими користувачами та брати участь у відкритих і чесних глобальних обговореннях, не стикаючись із цензурою або скасуванням через свої політичні погляди. TMTG не накладає обмежень на коло осіб, на яких може підписуватися користувач, що значно розширює широту і глибину доступного контенту.

Trump Media & Technology Group повністю запустила Truth Social для iOS у квітні 2022 року. TMTG також презентувала вебдодаток Truth Social у травні 2022 року, а додаток Truth Social для Android став доступним у магазинах Samsung Galaxy і Google Play у жовтні 2022 р. До кінця лютого кількість користувачів мобільних застосунків TMTG у США на iOS і Android досягла приблизно 494 000, а ще 648 000 унікальних користувачів відвідали їхній вебсайт.

Лістинг акцій компанії Trump Media & Technology Group

20 жовтня 2021 року компанії Trump Media & Technology Group і Digital World Acquisition Corp., уклали угоду про об'єднання бізнесів. Digital World Acquisition Corp., являє собою SPAC (спеціальну цільову акціонерну компанію), створену для здійснення злиття, обміну акціями, придбання активів, купівлі акцій, реорганізації або аналогічного об'єднання бізнесів.

SPAC (Special-purpose acquisition company) — це компанії, створені спеціально для злиття з іншою приватною компанією, яка бажає вийти на біржу, минаючи процедуру IPO. У SPAC немає ні активів, ні історії діяльності, ні бізнес-плану — це, по суті, порожні оболонки.

Після буму 2020-2021 років, репутація компаній, які стали публічними через SPAC, пішла на спад, понад 90% таких компаній оголосили про банкрутство. Ситуацію може змінити лістинг такої великої та відомої компанії, як Trump Media & Technology Group.
Закриття угоди та фінансові показники Trump Media & Technology Group

Згідно з умовами завершення угоди з об'єднання бізнесу, компанія Trump Media & Technology Group випустила 113,02 млн, акцій. На біржі вільно торгується 17,23 млн акцій. Угода принесе компанії TMTG $312 млн готівкою.

Під час зборів акціонерів затвердили такий склад керівництва компанії: головний виконавчий директор — Девін Дж. Нуньєс, головний фінансовий директор — Філіп Юхан, головний виконавчий директор — Ендрю Нортволл, а також директори — Дональд Дж. Трамп-молодший, Ерік Свайдер, Кашьяп Патель.

За 9 місяців, які закінчилися 30 вересня 2023 року, компанія продемонструвала такі фінансові результати в тисячах доларів:

  • загальний дохід — 3 379,6;
  • валовий прибуток — 3 255,7;
  • збиток від операцій — 10 648,7;
  • чистий збиток — 49 011,4;
  • грошові кошти та їхні еквіваленти — 1 839;
  • усього активів — 2 910,7;
  • усього зобов'язань — 60 494,7.

Оцінка ризиків: баланс між перспективами TMTG і впливом Трампа

Ризики, пов'язані з Trump Media & Technology Group:

  1. TMTG має обмежену операційну історію, що ускладнює оцінку бізнесу та перспектив TMTG і може збільшити ризики, пов'язані з інвестиціями в акції компанії.
  2. Якщо Truth Social не зможе залучити та зберегти користувачів або достатню аудиторію, це спричинить зниження ринкової ціни на акції компанії.
  3. Незалежна зареєстрована аудиторська фірма TMTG вказала, що фінансовий стан TMTG викликає серйозні сумніви щодо її здатності продовжувати свою діяльність у безперервному режимі.
  4. Діяльність TMTG регулюється складними й постійно мінливими законами та правилами США та інших країн, що стосуються конфіденційності, захисту даних та інших питань.
  5. Комп'ютерне шкідливе ПЗ, віруси, хакерські та фішингові атаки, а також спам, можуть завдати шкоди бізнесу і результатам діяльності TMTG.

Ризики, пов'язані з Дональдом Трампом:

  • успіх TMTG частково залежить від популярності її бренду, а також репутації та популярності її голови, Дональда Трампа;
  • оскільки Дональд Трамп є кандидатом у президенти, він може відмовитися від свого інтересу до Truth Social і припинити будь-яку участь у її управлінні.

Чи варто купувати акції Trump Media & Technology Group (DJT)

У перший день торгів капіталізація компанії Trump Media & Technology Group досягла $9,55 млрд за ціною за 1 акцію $79,46. Ця оцінка, найімовірніше, відображає ентузіазм прихильників Дональда Трампа, ніж розумну оцінку основних бізнес-перспектив.

Останні фінансові показники, надані компанією Національній комісії з цінних паперів, відображають її діяльність станом на 30 вересня 2023 року, що означає, що інвестори не володіють останньою інформацією про компанію.

Крім вищезазначених ризиків існує також ризик продажу акцій Дональдом Трампом. Згідно з умовами угоди про злиття, він не має права продавати акції протягом 6 місяців, тобто до жовтня 2024 року. У разі продажу акцій інвестори можуть сприйняти це як негативний сигнал, що може чинити тиск на ціну акцій, як це часто буває, коли продає будь-який внутрішній учасник компанії. Якщо Трамп продасть великий пакет акцій для швидкої реалізації, це може призвести до різкого падіння ціни акцій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.