Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишилось менше ніж тиждень: до якого числа потрібно подати показники лічильників води

Розповідаємо, коли українці повинні передавати показники лічильника води та як це можна зробити у 2024 році

Фото: Pixabay

Як передати дані з лічильників води

Фото: Pixabay

Українці повинні вчасно передавати показники лічильників для забезпечення правильних сум у платіжках. Адже це дозволяє уникнути можливих непорозумінь з постачальниками послуг і додаткових витрат. Невдовзі настане черговий термін передачі даних за воду, тому важливо знати, як і коли це правильно зробити.

Про те, до якого числа українці повинні передати показники лічильника води та як це правильно зробити, нагадав "24 Канал".

Для отримання коректних сум у платіжках необхідно своєчасно передавати дані лічильників. Незабаром потрібно буде подати інформацію про споживання води.

Як передати дані лічильників води

Щомісяця до 28 числа українці мають передавати показники лічильників води. Оскільки єдиний постачальник відсутній, орієнтуватися необхідно залежно від умов кожного споживача. Передати показники можна такими способами:

  1. На офіційному вебсайті.
  2. Через особистий кабінет.
  3. Використовуючи Viber-бот.
  4. Через Telegram-бот у відповідній програмі.
  5. Через контакт-центр за номером (044) 202-0202.
  6. Заповнивши відповідну графу в платіжному документі під час оплати у банківських установах.
  7. У Центрах комунального сервісу (ЦКС) за номером 247-40-40 та Центрах обслуговування споживачів Київводоканалу (ЦГЗ).

Варто нагадати, що тарифи на воду встановлює Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Вчасне подання показників лічильників води – це простий, але важливий обов’язок кожного споживача. Обравши найкращий спосіб передачі даних, можна уникнути зайвих проблем з оплатою та гарантувати точність нарахувань.

Хто може не проводити повірку лічильників

Для деяких категорій громадян в Україні повірка лічильників на газ, воду та електроенергію не є обов’язковою. Відповідно до урядової постанови №440 від 7 квітня 2023 року, передбачено звільнення від обов'язкової повірки для:

  1. Жителів зон активних бойових дій (вони мають шість місяців для повірки після завершення воєнного стану).
  2. Жителів тимчасово окупованих територій (для них надано три місяці для перевірки після скасування воєнного стану).

Варто зазначити, що лічильники перевіряються не щороку, а відповідно до термінів, які визначаються постачальниками послуг, зазвичай кожні три роки чи більше. Електронні лічильники в багатоповерхових будинках контролюються енергетичними компаніями автоматично, тому власникам таких лічильників не потрібно турбуватися про їх повірку.

Раніше ми писали, що буде, якщо вчасно не передати покази лічильника світла, а також кому компенсують частину витрат на комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.