Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зекономити на комуналці в опалювальний сезон – найкращі способи

Ділимось головними секретами "легких" платіжок під час опалювального сезону 2022/2023

Фото: Нафтогаз, ЦКС, pexels. Колаж: Pro Гроші

Економити на комунальних послугах можливо, але потрібно готуватися зараз

Фото: Нафтогаз, ЦКС, pexels. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон 2022/2023 уже не за горами, і витрати на комуналку традиційно різко зростуть у всіх українців.

Pro Гроші розповідають найдієвіші способи, як заощадити на комунальних послугах у цей непростий час.

Опалення

Найкругліша сума в платіжці завжди стоїть навпроти опалення. Її можна дещо зменшити, але готуватись потрібно вже зараз.

Наприклад, утеплити фасад будинку, а подбати про це якомога раніше потрібно тому, що всі матеріали для утеплення почнуть дорожчати із наближенням холодів.

Якщо тепло залишається всередині квартири, а не виходить на вулицю через щілини і вікна, що погано стоять, топити можна менше, а значить – економити на комуналці.

Додаткові джерела тепла

Якщо ви хочете купити хороший обігрівач, який грітиме вас витрачаючи мінімальну кількість електроенергії, то загляньте в магазин вже зараз.

Взимку такі прилади коштуватимуть набагато дорожче, але до старту сезону можна знайти за найвигіднішою ціною. Однак врахуйте, що обігрівачі – це лише додаткове джерело тепла, яке не прогріває всю квартиру та не замінить опалення.

Перевірте батареї

Чим краще ваші радіатори – тим простіше буде підтримувати комфортну температуру у квартирі. Наприклад, можна поставити секційні батареї, що дають можливість додавати секції і тим самим збільшувати температуру в приміщенні.

Хороші батареї дозволяють контролювати температуру і тим самим економити. У квартирах, де ще стоять радянські радіатори, немає можливості "підкрутити" рівень опалення і іноді доводиться навіть відкривати кватирку через спеку і сухість.

Економія на електроенергії

Якщо ви помітили велику витрату електроенергії, можливо, варто звернути увагу на свої лампочки.

Сучасні ЛЕД-лампи вже не потребують більшої кількості часу для яскравого освітлення, тож лампи розжарювання давно настав час поміняти.

Вода

Серйозно заощадити на витраті води допомагає посудомийна машина. Хоча це не маленьке вкладення, у довгостроковій перспективі ви відчуєте, наскільки скоротилася витрата ресурсу.

Якщо у вас немає бойлера, контролювати витрати допоможуть лічильники з тепловіддавачем або розумні лічильники. Якщо вода в будинку недостатньо гаряча (менше 40 градусів), такий прилад вважатиме її холодною, відповідно і оплата буде за меншим тарифом.

За повним тарифом за гарячу воду доведеться платити лише у тому випадку, якщо вода нагрівається до 50 градусів та вище.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.