Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні може подорожчати комуналка: експерт дав невтішний прогноз

Розповідаємо, що може відбутися з тарифами на комунальні послуги уже в наступному опалювальному сезоні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість комуналки може зрости у наступному опалювальному сезоні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Невтішні прогнози дають експерти з приводу вартості комунальних послуг. Вартість газу та електроенергії для українців може зрости вже у наступному опалювальному сезоні.

Про це розповів сайту "На Пенсії" голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

На думку експерта, Україна повинна буде реалізувати поставлені США завдання щодо тарифів протягом року, а це означає що тарифи зростуть й у 2024 році можуть сягнути:

  • 5—6 грн за кВт — за електроенергію;
  • спершу до 11—13 грн за м³, потім – до 15 грн — за газ;
  • на 30–50% — можуть подорожчати тепло та гаряча вода.

Умови, на яких наполягають у США, зазначені в меморандумі між Україною та МВФ. Олег Пендзин — директор економічного дискусійного клубу переконаний, що ці умови не стали новиною, просто українські політики не готові до втрати рейтингів через настільки радикальне зростання тарифів.

"Ми реально вибираємо з обіцяних нам коштів хіба що половину. Тому що, коли починався будь-який перегляд програми з надання наступного траншу, ми впиралися в пункти, які Україна не може виконати. Так, у цій ситуації ця вимога не є несподіваною", — розповів голова Спілки споживачів.

Попенко вважає, що влада в Україні не хоче виконувати такі вимоги, але піти на цей крок доведеться. Єдине, на що може розраховувати Україна — це на поетапний вихід до подібної цифри.

Коментар Мінсоцполітики щодо можливого росту цін

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що відомство готове до збільшення вартості електроенергії та газу для кінцевих споживачів. За даними, що вона має, міністерство відклало 50 млрд гривень на субсидії тим громадянам, кому це стане необхідно в разі збільшення цін.

"Ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим. Це дозволить нам в автоматичному режимі тим, хто має право на субсидію, повідомити про це проактивно. У бюджеті на 2024 рік передбачено 50 млрд грн на субсидії", – запевнила міністерка.

Водночас уряд запевняє що вартість газу, електроенергії, тепла і гарячої води до кінця цього року зростати не буде. НАК "Нафтогаз" також стверджує, що в цьому опалювальному сезоні вартість газопостачання змінюватись не буде.

Раніше ми писали, що буде з тарифами, цінами на пальне та графіками відключень світла взимку. А також, що потрібно знати про субсидії на комунальні послуги у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.