Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифні зміни у жовтні: що очікувати від цін на газ, електроенергію та воду

Розповідаємо, які зміни у своїх комунальних платіжках можуть помітити українці в жовтні

Фото: Pexels

Тарифи на комунальні послуги у жовтні

Фото: Pexels

З наближенням опалювального сезону питання тарифів на комунальні послуги виходить на перший план для багатьох українців. Хоча в жовтні вартість більшості послуг залишиться на попередньому рівні, деякі зміни все ж відбудуться.

Про те, що очікувати українцям від тарифів на комунальні послуги у жовтні, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Основним постачальником газу для більшості споживачів в Україні є компанія "Нафтогаз". Ця компанія встановила фіксовану ціну на газ для населення до 30 квітня 2025 року. У жовтні за кубометр газу в рамках тарифного плану "Фіксований" доведеться заплатити 7,96 грн. Водночас в інших постачальників ціни варіюються від 7,7 грн до 9,90 грн за кубометр.

Що буде з цінами на електроенергію у жовтні

Вартість електроенергії для деяких українців у жовтні зміниться. Під час неопалювального періоду ціна для всіх споживачів становить 4,32 грн за кВт-год.

Однак з 1 жовтня 2024 року до 30 квітня 2025 року власники електроопалювальних систем можуть скористатися пільговим тарифом, якщо споживання не перевищить 2000 кВт-год на місяць. Відповідно до урядової постанови від 31 травня №632, тариф у такому випадку буде знижено до 2,64 грн за кВт-год.

Також продовжать менше платити за світло споживачі, які перейшли на зонні тарифи. Двозонний лічильник дозволяє сплачувати за електроенергію за двома різними тарифами залежно від часу доби:

  • 50% від основного тарифу під час нічного періоду мінімального навантаження (з 23:00 до 07:00);
  • повний тариф у всі інші години (з 07:00 до 23:00).

Тризонний лічильник розподіляє споживання електроенергії на три зони, і оплата здійснюється за трьома тарифами залежно від часу:

  • 1,5 тарифу (150% від стандартної ціни) — з 08:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00 (часи максимального навантаження);
  • повний тариф (100% від стандартної ціни) — з 07:00 до 08:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00 (періоди напівпікових навантажень);
  • 0,4 тарифу (40% від стандартної ціни) — з 23:00 до 07:00 (нічні години мінімального споживання).

Як зміняться тарифи на воду в жовтні

У великих містах України тарифи на водопостачання та водовідведення заборонено підвищувати. Проте в менших населених пунктах місцева влада може приймати рішення про підвищення цін. Через це в деяких містах з початку року тарифи зросли на 40%. Це підвищення може продовжитися і в жовтні.

Раніше ми писали, які доходи впливають на розмір субсидії українців, а також чому деяких українців хочуть позбавити комунальних пільг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.