Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії 2023 – кому можуть відмовити у допомозі

Розбирались в тонкощах призначення субсидій та чому не варто накопичувати борги за комунальні послуги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Субсидії не нараховують за наявності боргів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 травня українцям почали нараховувати субсидії на літній період.

Сайт Pro Гроші розбирався, хто із наших громадян не має шансів на отримання допомоги на оплату комунальних послуг.

"Для усіх домогосподарств, які наразі отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, термін її призначення закінчується у квітні поточного року. У травні житлова субсидія буде призначатися на наступний період (до квітня 2024 року), і однією з умов для її призначення є відсутність заборгованості за комірне", – йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства соціальної політики.

Чи можна отримати субсидію з боргами за комуналку

Якщо заборгованість не сплачена протягом трьох місяців, позовна давність її не минула і загальна сума боргу перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень), то в призначенні субсидії буде відмовлено.

Для підтримки державою громадян у складних життєвих обставинах житлова субсидія надається, коли навіть є заборгованість з оплати комуналки, але за умови, що є:

  • або документальне підтвердження сплати заборгованості;
  • або укладення з надавачем послуги договору про її реструктуризацію;
  • або її оскарження у суді – ухвала про відкриття провадження у справі.

"Для тих громадян, які ще не отримують житлову субсидію, але потребують державної підтримки, нагадуємо про те, що починаючи з 1 грудня 2022 року, призначення житлових субсидій (прийом громадян, призначення, нарахування і виплата) здійснюється органами Пенсійного фонду України (ПФУ) за екстериторіальним принципом. Це дозволяє кожному звернутися за призначенням субсидії в будь-якому куточку країни, без прив’язки до місця реєстрації", – нагадали в відомстві.

Звернутися з питаннями щодо надання житлових субсидій можна до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та працівників ЦНАП, а також через застосунок "Дія".

Як дізнатися, чи виплачуватимуть вам субсидію

Для цього існує портал Мінсоцполітики. Відкривши сайт, потрібно зробити наступне:

  • вказати свої особисті дані — область, місто, вулицю, номер будинку і квартири. Вводити ПІБ, номер паспорта, ІПН тощо не потрібно;
  • підтвердити, що ви не робот, і натиснути "Шукати".

Далі на екрані з’явиться вся інформація стосовно субсидії — її нарахування, сума, період призначення тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, через яку грубу помилку українцям відмовляють у субсидії. Більше про субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.