Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платіть вдвічі менше – як українцям заощаджувати на електроенергії

Пропонуємо розібратися, як заощаджувати при новому підвищеному тарифі на електроенергію

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть заощаджувати на електроенергії за допомогою двозонного лічильника

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У липні українцям доведеться платити за електроенергію за новим, підвищеним тарифом. Тому родина, яка споживає 200 кВт*годину струму на місяць, побачить збільшення в платежі з 288 грн до 528 грн. Проте громадяни мають можливість перейти на двозонний тариф, що дозволить платити їм удвічі менше.

Як можна заощадити, йдеться на сайті Держагентства з питань енергоефективності.

Як встановити двозонний лічильник

Українці мають змогу перейти на двозонний тариф, його ще часто називають нічним. Він передбачає, що в період з 23:00 до 07:00 нараховується вдвічі менше, ніж за звичайним тарифом.

Двозонний лічильник можна придбати самостійно. Але перед цим рекомендується звернутися за порадою до постачальника електроенергії щодо сумісних моделей лічильників.

Приблизна вартість такого лічильника коливається в межах 2,5-3 тис. гривень. Після придбання лічильника, його потрібно буде налаштувати. Це робиться оператором системи розподілу. При цьому будьте готові заплатити ще близько 1 тис. гривень за налаштування з виїздом до вас додому.

Після цього для підключення лічильника необхідно подати заявку разом з паспортом, договором на постачання електроенергії, копіями документів про купівлю та актом налаштування.

Також в українців є можливість придбати лічильник у постачальника електроенергії. Вони надають комплексну послугу — як придбання, так і встановлення двозонних лічильників. Інформацію про умови такої послуги можна отримати у свого постачальника.

Як ще українці можуть заощаджувати на електроенергії

Додаткові заходи для економії електроенергії включають:

  • раціональний вибір побутової техніки — краще обирати прилади класу "А", адже вони споживають менше енергії, ніж пристрій того ж обсягу класу "В";
  • заміна всіх ламп на енергоефективні може також суттєво зменшити споживання електроенергії;
  • встановлення датчиків руху дозволить економити електроенергію у спільних приміщеннях багатоквартирних будинків або у приватних домоволодіннях;
  • режим очікування для комп'ютерів та вимикання не використовуваних пристроїв також сприятимуть зменшенню витрат електроенергії.

Також в повідомлені Держагентства додали, що багато простих побутових речей часто можуть зберегти значну кількість електроенергії та газу. Так, наприклад, мультиварки дають можливість готувати кілька страв одночасно. Це дозволяє зберегти як електроенергію, так і газ.

Раніше ми повідомляли, що кияни отримають платіжки за комунальні послуги по-новому. Також ми писали, чим обурило рішення щодо підвищення тарифів на воду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.