Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільги на оплату комуналки: як українцям повернути невиплачену держдопомогу

У Пенсійному фонді розповіли, що потрібно робити для повернення коштів на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям повернуть пільги, не отримані у 2022 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям повернуть раніше не отриману держдопомогу на оплату житлово-комунальних послуг. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів у квітні 2023 року.

Як пояснюють у Пенсійному фонді України, йдеться про гроші, які обраховувалися на рахунку пільговиків станом на 1 червня 2022 року, за виплатою яких українці не звернулися.

Зазначається, що облік грошей припинився наприкінці 2022 року, а залишок коштів Ощадбанку повернув на рахунок Міністерства соціальної політики.

Як отримати виплати

Для цього пільговикам потрібно у сервісному центрі ПФУ написати заяву у довільній формі, зазначивши:

  • назву документа, що дає право на пільги, його серію та номер (за наявності), ким видано документ і дату його видачі (з пред’явленням оригіналу зазначеного документа або електронного посвідчення ветерана);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які мають відмітку в паспорті громадянина України про право здійснювати платежі за серією (за наявності) та номером паспорта);
  • серію (за наявності) та номер паспорта громадянина України або свідоцтва про народження, або тимчасового посвідчення громадянина України, ким видано документ і дату його видачі;
  • номер рахунка (за стандартом IBAN) та найменування банку, в якому відкрито рахунок для зарахування суми невиплаченої пільги.

Що робити, якщо пільговик помер

Якщо пільговик помер після оформлення держдопомоги і на його обліковому записі станом на 1 червня 2022 року залишилися гроші, виплату може отримати член сім'ї пільговика. Для цього інформацію про нього має бути в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги.

Гроші виплатять після того, як громадянин завітає в орган Пенсійного фонду України та принесе заяву. Також знадобляться наступні документи.

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • дані паспорта громадянина України;
  • номер рахунка (за стандартом IBAN) та найменування банку, в якому відкрито рахунок;
  • свідоцтво про смерть пільговика;
  • паспорт померлого та його номер платника податків.

Раніше ми писали, які пільги на комунальні послуги мають учасники бойових дій. Також ми розповідали, як українцям платити менше за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.