Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оплата комуналки: як українцям з бойлерами не переплачувати за електроенергію

Практично будь-яка сім'я, навіть щодня користуючись водонагрівачами, може витрачати менше на електроенергію

Фото: УНІАН, Аlterair.ua. Колаж: Pro Гроші

Чи реально українцям, у яких встановлені бойлери, економити на електроенергії

Фото: УНІАН, Аlterair.ua. Колаж: Pro Гроші

Українці останніми роками мало замислювалися над економією електроенергії. Але вже з 1 червня 2023 року тариф на світло становить 2,64 грн за кВт-годину, а значить і суми у платіжках зростуть.

Сайт Pro Гроші розповість, як українцям, у яких встановлені бойлери, економити на електроенергії та що робити тим, хто хоче купити водонагрівач.

Як користуватися бойлером та економити електроенергію

Увімкніть бойлер за графіком. Не обов'язково, щоб техніка завжди була підключена до мережі. Наприклад, якщо вранці ви їдете на роботу в офіс, тобто вдома цілий день нікого не буде, значить і гаряча вода у квартирі не потрібна. Тож бойлер краще відключити, а включити вже після вашого повернення додому з роботи.

Бойлер має працювати на мінімальній потужності. Максимальне температурне значення, в якому працюють більшість бойлерів, – 75 градусів. Отже, для нагріву води, бойлеру з об'ємом бака 80 літрів знадобиться близько 3 годин.

Весь цей час ТЕНи працюватимуть на повну потужність, що вплине на рахунки за електроенергію. Але якщо встановити більш економний режим (50-55 градусів), споживання електроенергії буде меншим.

Вчасно робіть профілактику бойлера. Теж непоганий спосіб для того, щоб заощаджувати не лише електроенергію, а й воду. Річ у тому, що через жорстку воду, яка подається до більшості житлових будинків, – причина вапняних відкладень, які погіршують тепловіддачу.

Значить згодом бойлер довше нагріватиме воду, а витрати на електроенергію, відповідно – зростуть. Тож регулярна краще не шкодувати пару сотень гривень бодай у пів року, аби викликати майстра та перевірити роботу бойлера. У майбутньому це допоможе заощадити на сумах у платіжці за світло.

Як вгадати з вибором бойлера

Найголовніше – розібратися з параметрами техніки. Наприклад:

  • об'єм бойлера;
  • тип нагріву;
  • потужність бойлера;
  • форма бака та особливості підключення.

Так, у квартиру для однієї людини можна купити бойлер з об'ємом не більше 50 літрів . Для двох – 50-60 л, для трьох – 80 л.

Усі бойлери мають різні параметри потужності. Тобто:

  • водонагрівач на 30 л розрахований на споживання 1-1,5 кВт за годину;
  • на 50-80 л споживатиме близько 1,6-2 кВт на годину.
  • на 100-150 л споживають 2,1-3 кВт.

Крім того, за типом нагрівача бойлери називають "сухими" та "мокрими". "Сухий" – це коли тени гріють саме воду, а в "мокрому" бойлері – нагрівається стінка, за рахунок якої потім гріється вода.

Важливо розуміти, що бойлери потужніше споживають більше електроенергії за одиницю часу, але вода нагрівається в них швидше. Менш потужні бойлери – навпаки: не сильно "крутять" лічильник, але для нагрівання води їм потрібно більше часу.

Раніше ми писали, що буде з тарифами на газ до 2024 року. Також ми пояснювали, чому можуть "злетіти" ціни на воду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.