Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Напередодні зими особливо гострі: 3 головних питання про дрова, які хвилюють кожного

Розповідаємо, які питання виникають в українців при виборі дров для опалення

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Про що варто знати при виборі дров для опалення будинку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Багато українців віддають перевагу опаленню будинку дровами, а тому логічно, що в осінньо-зимній період ціни на них зростають. Не останню роль в цьому відіграли навмисні удари РФ по енергетичній інфраструктурі.

Pro Гроші відповідає на основні питання, які можуть виникнути під час вибору дров.

Як топити сирими дровами?

Опалювати оселю сирими полінами не варто, але якщо іншого варіанту немає, то можна спробувати, проте це буде не просто. Для того, щоб розпалити такі дрова в будинку не варто використовувати рідину для розпалювання, це може призвести до пожежі.

Швидкість загоряння сирої деревини багато в чому залежить від її породи. У сирої осики шансів взагалі мало, оскільки вона не горить, а майже плавиться. Швидше за всіх загоряються хвойні дрова, але не факт що вони будуть добре горіти надалі. Найкращим варіантом для розпалу у сирому виді є береза.

Також, за умови, що є декілька сухих полін, можна розпалювати багаття за допомогою тріски, наструганої з них, і далі топити впереміш із сирими. Ще можна використати сухий спирт у вигляді таблеток і декілька жмень крупної солі.

Скільки дров потрібно на зиму?

Ті хто опалює свій дім дровами не перший сезон, уже знають орієнтовну кількість деревини, але на випадок дуже холодної зими краще подбати про додатковий запас. Все тому, що дрова можуть бути іншої вологості або якості, і не дати стільки тепла, скільки ви розраховували отримати. Відповідно, якщо певної кількості дров вам вистачило минулого опалювального сезону, не факт, що стільки ж вистачить цьогоріч. Щоб правильно розрахувати кількість дров важливо також враховувати якість утеплення стін та вікон, висоти стель та іншого.

У інструкціях до сучасних котлів є вся необхідна інформація для того, щоб вирахувати приблизні обсяги дров на сезон.

Найчастіше використовується така формула: V = 24*Q*S/q*0,01*ККД, де:

  • V – добова витрата дров в кубометрах;
  • Q – тепловтрати будівлі в кВт;
  • S – площа будинку в метрах квадратних;
  • q – питома теплотворність деревини в кВт/куб;
  • ККД – коефіцієнт корисної дії котла.

Ця формула допоможе розрахувати середньодобову витрату дров, а потім потрібно просто помножити її на кількість днів опалювального сезону. Таким чином ви отримаєте приблизний об'єм дров, який варто підготувати перед зимою.

Чи можуть дрова зіпсувати піч, чи камін?

Дров'яна піч пристосована для спалювання різних порід дерева, але слабким місцем є димохід, його потрібно прочищати, а деякі дрова засмічують його. Хвойні дрова використовувати не бажано, вони мають багато порожнин, заповнених смолянистою речовиною. Смола забруднить внутрішню поверхню печі, осяде кіптявою на димоході, засмітить його та може спровокувати мимовільне загоряння всередині труби, тим самим зіпсувати її.

Те саме стосується і каміну, звісно у самому каміні прогорить майже усе, але з димоходом можуть виникнути такі ж проблеми як і у печі. Крім того, хвойні породи сильно коптять та можуть вистрілювати жаринками за межі каміна.

Раніше ми розповіли, хто в Україні може отримати безплатні дрова, а також хто може самостійно заготовити дрова у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.