Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мораторій скасовано? Що буде з тарифами на опалення вже восени

В одній із областей заявили про намір підвищити тарифи для низки споживачів

Фото: Pexels, УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на опалення можуть підвищити

Фото: Pexels, УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

В Україні, попри дію мораторію до кінця воєнного стану, планують підвищити тариф на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Зростання вартості теплопостачання повинно відбутися вже восени.

Про такі наміри заявили у ДКП "Луцьктепло".

Тарифи на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води підвищать вже на період з 1 жовтня 2023 року до 30 вересня 2024 року.

Так, підприємство розрахувало проєкт тарифів на теплову енергію та послуги на новий опалювальний сезон та надало цей проєкт на розгляд до відділу тарифної політики департаменту економічної політики Луцької міськради.

Відповідно до розрахунків, підвищити повинні були тарифи для категорій:

  • бюджетні установи та релігійні організації – на 12,8-19,3%;
  • інші споживачі – на 0,7-3,8%.

При цьому в компанії нагадали, що мораторій на підвищення тарифів під час воєнного стану діє саме для категорії "населення".

"Для решти категорій споживачів вводяться в дію економічно-обґрунтовані тарифи з 01.10.2023. Зокрема для категорії "інші споживачі" ріст тарифів складе 48-52% у порівнянні з діючими станом на 24.02.2022 (ріст паливної складової становить 54,4%)", – повідомили у Луцьктеплоенерго.

Що відомо про мораторій на підвищення тарифів

Президент України Володимир Зеленський уь 2022 році підписав закон, яким заборонив на час дії воєнного стану підвищувати тарифів на ринку природного газу й у сфері теплопостачання.

Закон забороняє підвищувати тарифи на:

  • послуги з розподілу природного газу;
  • теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);
  • послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води.

Очікується, що дія мораторію триватиме до завершення воєнного стану та ще протягом шести місяців після його скасування.

Які тарифи на опалення в Україні

Тарифи на тепло залежать від постачальника та у кожній області різні. Так, наприклад, у Києва вартість опалення від Київтеплоенерго для будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії становить 1654,41 грн/Гкал та 38,50 грн за 1 кв. м для тих, хто не має приладів обліку теплової енергії.

А для районів столиці, що обслуговуються ТОВ "Євро-Реконструкція", тариф на централізоване опалення становить 1341,53 грн/Гкал за наявності лічильників та 35,67 грн за 1 кв. м для тих, хто їх немає.

У інших областях дізнатися про свій тариф можна на сайті місцевої компанії-постачальника.

Раніше ми писали про те, якими будуть тарифи на комуналку восени. Також ми розповідали про те, які тарифи на комуналку можуть зрости найпершими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.