Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни до держбюджету-2023: які сфери отримали додаткове фінансування

З'ясувалось, які зміни внесли до головного кошторису держави

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Перші зміни до держбюджету-2023

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Парламент схвалив збільшення видатків до державного бюджету на 5,5 мільярдів гривень – це перші зміни, внесені до головного кошторису держави у 2023 році.

Про це розповіла у Facebook народна депутатка, голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа.

Які зміни внесли до держбюджету-2023

За словами народної обраниці, схвалений закон забезпечує додаткове фінансування для новостворених Мінвідновлення та Державного агентства відновлення. Також він передає Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд) у розпорядження до Мінвідновлення.

Де візьмуть гроші

  • 445,6 млн грн планують залучити завдяки грантовій допомозі та допомозі урядів іноземних держав;
  • 1,27 млрд грн — повернути з Фонду соцстрахування;
  • решта 3,84 млрд грн — додаткові зовнішні запозичення.

Крім того, до другого читання до законопроєкту внесли кілька змін.

"Передбачили можливість компенсації (страховки) для власників морських суден та суден, які ходять у внутрішніх водах у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені Росією. Загальний обсяг компенсацій — до 20 млрд грн в цьому році (до прикладу, середня вартість суден, які заходили в Одеські порти в рамках "зернової угоди" — 13 млн доларів). Джерелом виплат Кабміну дозволяється використовувати Дорожній фонд. Додали ще одне джерело наповнення Фонду ліквідації — продаж активів російських олігархів по закону "Про санкції", — написала вона.

"Ковідні" кошти розподіляють на пенсії

Також, за її словами, здійснили взаємозалік для Пенсійного фонду (1,8 млрд грн).

"Вони повертають гроші, які були виділені в ковід на поворотній основі для Фонду соцстраху (нині приєднаний до ПФУ), і ми їх одразу розподіляємо на пенсії. Розблоковуйте ці кошти для виплати пенсій", — заявила голова бюджетного комітету.

Визначено нові напрямки використання Фонду ліквідації: будівництво житла для тих, хто його втратив, а також виплати компенсацій за знищені домівки, можливість відновлення об’єктів військової інфраструктури.

Також 24 лютого у сесійній залі народні обранці підтримали правку нардепа Ярослава Железняка про те, що у виняткових випадках кошти Фонду ліквідації можуть використовувати на потреби оборони.

Що передбачає держбюджет на 2023 рік

Раніше ми писали, що уряд скоригував прогноз зростання ВВП на 2023 рік в бік консервативного сценарію (3,2% замість 4,6%). Прогноз інфляції зменшили з 30% до 28%.

При цьому бюджет-2023 планувався з урахуванням 1,3 трлн грн доходів. Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам пропонували збільшити дохідну частину на понад 50 млрд гривень.

Видатки складають 2,6 трлн гривень, що на 66,8 млрд гривень більше, ніж в проєкті державного бюджету України на 2023 рік, представленому до першого читання.

Зокрема, збільшено обсяги видатків:

  • на виплату пенсій (на 38,9 млрд гривень − до 271,9 млрд гривень);
  • Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (на 16,1 млрд гривень − до 35,5 млрд гривень);
  • на науково-технічну діяльність, пільгові кредити для внутрішньо переміщених осіб і для розвитку підприємництва.

На національну безпеку та оборону у 2023 році спрямують 1 трлн 141,1 млрд гривень, або 18,2% ВВП.

При цьому прогнозується, що дефіцит держбюджету у 2023 році складе понад 20% ВВП. Україна розраховує покрити цей дефіцит коштом допомоги партнерів – ЄС, США, МВФ. Загалом потрібно залучити 38 млрд доларів.

Прогноз інфляції зменшився з 30% до 28%. Водночас прогнозується, що середня зарплата українців становитиме 18 500 грн, а середньорічний курс долара буде коливатись в районі 42 грн/дол.

Мінімальну зарплату та прожитковий мінімум збільшувати в цьому році не планують, вони мають залишитись на рівні кінця 2022 року – 6 700 та 2 589 грн відповідно.

Раніше ми писали, що у 2023 році Рада хоче переглянути прожитковий мінімум. Також сайт Pro Гроші повідомляв, що буде з тарифами на комуналку після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.