Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя українців знову зміниться: до чого готуватися з 1 жовтня

Розповідаємо про те, що зміниться в житті українців у різних сферах вже на другому місяці осені 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які зміни чекають на українців у жовтні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У жовтні для українців підготували чимало важливих змін. На щастя, переважну більшість нововведень можна назвати позитивними, тобто такими, які стануть корисними суспільству.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, що зміниться у нашій країні з 1 жовтня.

Штрафи для ФОПів

З 1 жовтня підприємцям, які працюватимуть без РРО, виписуватимуть чималі штрафи. Крім того, за словами голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данила Гетманцева, відродяться й планові перевірки бізнесу.

Перевірятимуть, зокрема, підприємців, які займаються реалізацією спиртних напоїв, тютюнових виробів, палива та електроенергії.

Що стосується розміру штрафів, то це буде залежати від суми, яку підприємці не провели через касу. Наприклад:

  • перше порушення – 100% вартості проданих товарів (робіт та послуг);
  • кожне наступне порушення – 150% вартості.

Штрафи для водіїв

З першого дня жовтня українські водії мають дотримуватися правила включати денні ходові вогні (або ближнє світло фар) за територією населених пунктів.

Вимога стосується усіх водіїв, вона працюватиме впродовж осінньо-зимового періоду. Зауважимо, що патрульні, якщо зупинять водія поза містами й селами за порушення вимоги, зможуть скласти на нього протокол за ч. 2 ст. 122 КУпАП і виписати штраф у розмірі від 425 до 510 гривень.

Знизиться абонплата за газ

З 1 числа розрахунок тарифу на доставку газу здійснюватиметься за новими правилами. Так, абонентам знизять мінімальний платіж. Він застосовується для тих, хто споживав найменше палива впродовж газового року з жовтня 2022 року по жовтень 2023-го та встановив пломби на неробочі газові прилади.

Втім варто розуміти, що чим більше у людини газових приладів, тим вищою є мінімальна абонплата за газ. Тобто, якщо користуватися газовою плитою, котлом і колонкою, то заощаджувати на абонплаті вдасться тільки тоді, якщо опломбувати один із приладів.

Зникнуть деякі банкноти та монети

Йдеться про банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску, а також про монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок.

Обміняти гроші ще є час до 30 вересня. Це можна зробити у Національному банку України:

  • Київ, Контрактова пл., 2А;
  • Дніпро, вул. Воскресенська, 13;
  • Львів, вул. Коперника, 4;
  • Одеса, вул. Рішельєвська, 8;
  • Харків, Театральна пл., 1;
  • Хмельницький, вул. Володимирська, 91.

Крім того, така опція доступна в уповноважених банках:

  • Ощадбанк;
  • ПриватБанк;
  • Райффайзен Банк;
  • ПУМБ.

З'явиться додаткова доплата до пенсій

Українські громадяни зі статусом ВПО у жовтні отримають доплати до своїх пенсійних виплат. Мова про 2 тисячі гривень, які уряд виділив пенсіонерам-переселенцям у вересні.

"Пенсіонерам з-поміж ВПО, у пенсійних справах яких обліковуються пенсії, невиплачені за минулі періоди, додатково виплачено по 2 093,00 грн (розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність)", — пояснили у Пенсійному фонді.

Підвищиться розмір субсидії

В Україні вже у жовтні має стартувати опалювальний сезон 2023/2024, а тому громадяни отримають значно більшу допомогу на оплату житлово-комунальних послуг.

У ПФУ пояснили, що під час розрахунку субсидії враховуватимуть доходи членів домогосподарства за перший та другий квартали 2023 року.

Раніше ми розповідали, яких змін чекати українцям до кінця осені. Також ми писали, які нововведення з’явилися для наших громадян за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.