Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Завершіть усі справи: що треба зробити перед виїздом з Польщі

Перед тим, як повертатися додому, необіхдно подати документи в певні інстанції

Колаж: Pro Гроші

Польська сторона має знати про ваші плани

Колаж: Pro Гроші

Українці вже почали повертатися додому з-за кордону. Однак варто памʼятати, що зробити це не так легко. Адже перед тим, як покинути Польщу треба вирішити деякі формальні нюанси, а особливо тим, хто отримував виплати від держави. Варто попередити про ваші плани польську сторону.

Які справи потрібно завершити перед виїздом додому, пише TransferGo.

Соціальні виплати від ZUS

Перед ти, як повертатися додому, ви маєте попередити про це установу ZUS від якої отримували гроші. Це потрібно робити в електронному вигляді у своєму обліковому записі на порталі PUE ZUS:

  • у меню виберіть програму, за якою приходять виплати;

  • у розділі "Деталі ваших заяв" є кнопка "Повідомлення про від'їзд", яка відкриває спеціальний бланк UKR-IW;

  • заповніть цю форму та вкажіть дату виїзду із Польщі.

Якщо ви їдете додому з дітьми, то не треба робити окрему форму на дітей. Достатньо просто поставити галочку біля "виїжджаю з Польщі".

Якщо ж ваша дитина сама їде додому, то поставте галочку біля "з Польщі виїжджає дитина, а я залишаюся в Польщі". Не забудьте вказати всю необхідну інформацію про дитину.

Що буде з соціальною допомогою

Право на соціальну допомогу ви втратите наступного ж місяця, як тільки поїдете з Польщі. Якщо ви залишилися в країні і отримали гроші за дитину, хоча не мали такого права, то необхідно повернути гроші ZUS на банківський рахунок за такими реквізитами:

  • Номер рахунку: PL 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017

  • Код BIC (SWIFT): BPKOPLPW

  • Призначення платежу: ім'я та прізвище одержувача допомоги, номер справи, а також приписка – 500.

Як зняти готівку у Польщі без комісії

Раніше ми писали, що із іноземними банкоматами треба бути дуже обережним, оскільки ви не лише маєте іноземну картку, а й іноземну валюту на ній. Банкомат може запропонувати зняття грошей у вашій, а не у місцевій валюті і цю пропозицію краще відхилити.

Краще знімати гроші у місцевій валюті, тобто у злотих, якщо йдеться про Польщу. Так вам не доведеться зайвий раз міняти гроші по здирницькому курсу в обмінниках, оскільки у банкоматах операція проходитиме за курсом Нацбанку.

До речі у Польщі активно використовуються платіжні системи Visa та Mastercard, тож якщо у вас одна з цих карток, ви без проблем знайдете банкомат, який їх обслуговуватиме.

Нагадаємо, Європейський Союз скасовує платний роумінг для України та "Нова пошта" суттєво знизила ціни на посилки в Польщу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.