Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати вихователів у садочках – скільки платять за турботу про дітей у 2023 році

Розбирались, скільки грошей щомісяця отримають працівники освіти та хто може розраховувати на доплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зарплати вихователів у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Оплата праці вихователів у дитячому садочку визначається відповідно до українського законодавства та колективного договору, якщо такий документ укладено.

Сайт Pro Гроші розбирався, яку зарплату отримують вихователі дитячих садочків у 2023 році.

Серед усіх співробітників держустанов у вихователів дитсадків найнижчі зарплати – тому влада вирішила підвищити розмір виплат. Однак, через повномасштабну війну підвищення окладів педагогічних працівників у 2023 році було скасовано (відповідно до постанови Кабінету міністрів від 20.12.2022 р. №1411).

На формування заробітної плати вихователя впливають такі фактори:

  • кількість годин роботи;
  • стаж працівника;
  • кваліфікація;
  • наявність нагород та звань.

Зарплата помічника вихователя у 2023 році

Функції помічників вихователів (няні) досить великі, але оплата їхньої праці залишає бажати кращого. Помічник вихователя може розраховувати на доплати у таких випадках:

  • Використання дезінфікуючих препаратів під час збирання туалетів – 10% від окладу. Доплата може бути здійснена без атестації робочих місць.
  • Перевищення заповнення груп. Розмір доплати залежить від фактичної кількості дітей, які перевищують норму. Розмір доплати залежить від окладу працівника.
  • Робота вночі. У тому випадку, якщо діти перебувають у садочку цілодобово, помічник вихователя отримує доплату у розмірі 40% за кожну годину, проведену на роботі з 10 години вечора до 6 ранку. За понаднормову роботу заробітна плата підвищується на підставі статті 106 Кодексу законів про працю України.

Помічники вихователя отримують надбавку у розмірі 50% від окладу за:

  • значні успіхи у праці;
  • за особливу складну роботу.

Доплата у розмірі 20% може бути призначена помічникам вихователів у садках, де є діти з фізичними чи розумовими відхиленнями. В установах загального типу оплата роботи здійснюється за стандартними нормами.

Які зарплати у вихователів

За даними порталу пошуку роботи Work.ua, у середньому вихователь в Україні заробляє 12 500 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 1 091 вакансії, розміщених на сайті.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які зарплати отримують народні депутати у 2023 році. Також ми дізнавалися, у яких професіях на фрилансі можна заробляти чималі гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.