Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплата рятувальника під час війни — скільки можна заробити та як отримати премію

З'ясовували, якими навичками слід володіти, аби влаштуватися на посаду рятувальника ДСНС та на яку зарплату можна претендувати

Фото: ДСНС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Рятувальнику за небезпечну роботу виплачують премії

Фото: ДСНС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Рятувальник ДСНС – одна із найблагородніших професій. На цю посаду найчастіше йдуть не через великі кошти, а за покликанням. Ці люди постійно ризикують власним життя, рятуючи чужі.

Сайт Pro Гроші розбирався, яка зарплата в рятувальників у 2023 році та на які премії вони мають право.

Яка зарплата у рятувальника у 2023 році

За інформацією пресслужби ДСНС, із 1 лютого 2023 року відбулось збільшення щомісячного грошового забезпечення для осіб рядового та начальницького складу ДСНС – такі спеціалісти почали отримувати не менш ніж 17 тис. грн.

Які вимоги до бійця ДСНС

Вимоги до тих, хто хоче працювати в ДСНС досить суворі. Часто людина, яка працює у цьому відомстві, володіє ще кількома спеціальностями. Потрапляючи в складну ситуацію, рятувальник може одразу бути пожежним, водієм, і навіть вміти надавати першу медичну допомогу.

Головні вимоги до кандидата:

  • повнолітній вік;
  • хороший стан здоров’я;
  • стійка психіка.

Чи вимагають вищу освіту

Вища освіта необхідна не завжди, бо це залежить від посади, на яку претендує здобувач.

Як правило, серед пожежних і рядових фахівців рятувальних бригад в основному працюють люди із середньою освітою. Зате проходження військової служби і бездоганна репутація відіграють важливу роль.

Приймають на роботу у відомство, як правило, на конкурсній основі. Специфіка роботи така, що, крім диплома, важливу роль відіграватимуть довідки про отримані раніше нагороди, грамоти зі спортивних змагань, характеристики з колишніх місць роботи.

Величезну роль відіграють особисті якості здобувача: зібраність, холоднокровність, вміння швидко реагувати і чітко діяти в стресових ситуаціях.

Із чого складаються зарплати співробітників?

Розмір заробітної плати працівників ДСНС залежить від декількох факторів, наприклад, від складності та міста, де проходить робота українського фахівця.

Зі званням теж все зрозуміло: як і в інших службах, в ДСНС зарплата молодшого сержанта буде менше, ніж заробіток лейтенанта. До військовослужбовців фахівці цього відомства не належать, адже вони не проходять військову службу. Але незважаючи на те що офіцерами їх назвати не можна, вони носять погони і отримують звання нарівні з військовими.

Оклади за спеціальне звання встановлюються Постановою ВР. Вони завжди фіксовані і не залежать від складності праці та міста, в якому вона проходить.

Які додаткові надбавки до зарплати

У бійців ДСНС існує багато надбавок, які можуть істотно вплинути на рівень зарплати, зокрема:

  • разові премії та інші виплати;
  • особливі надбавки виплачуються, якщо робота пов’язана зі збереженням державної таємниці;
  • надбавки за вислугу років або робочий стаж.
  • для співробітника, який має бажання і можливість освоїти зайву спеціальність, доплата до окладу складе 20 %;
  • доплата за роботу у віддалених та небезпечних районах країни;
  • премії за особливі досягнення.

Робота в особливо небезпечних умовах

Крім того, доплати проводяться, якщо робота проходить в особливо небезпечних для здоров’я і життя умовах. Найбільший розмір надбавки призначається саме в цьому випадку. Якщо працівник постійно ризикує життям і здоров’ям, розмір такої доплати становить 100 %. Як правило, такі виплати покладаються співробітникам бойових підрозділів. В інших випадках сума доплат буде дещо скромнішою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які фінансові навички підвищать ваш успіх в карʼєрі. Також ми повідомляли, що мають знати підлітки та батьки про роботу для неповнолітніх в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.