Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заповіт, що витримає суд: як правильно скласти документ

Щоб уникнути судових тяганин і забезпечити виконання своєї останньої волі, заповідачам слід заздалегідь подбати про деякі формальності

Фото: Unsplash

Непохитний заповіт

Фото: Unsplash

Майже кожен рано чи пізно стикається з питанням спадкування. Як відомо, успадкування можливе як за законом, так і за заповітом. Однак, через суперечки між спадкоємцями, своє право на спадщину доводиться відстоювати у суді.

Про те, який заповіт не вдасться оскаржити в суді, пояснили фахівці адвокатського об'єднання "Бачинський та партнери".

Заповіт є особистим розпорядженням людини на випадок її смерті. Діє принцип свободи заповіту, що дає право заповідачу залишити своє майно будь-якій особі на власний розсуд.

Заповіт оформлюється у письмовій формі із вказівкою на місце та час його складання. Документ обов’язково має бути підписаний заповідачем особисто. Крім того, заповіт підлягає посвідченню нотаріусом або іншими службовими особами.

Що зробити, щоб заповіт не оскаржили в суді

Якщо ви плануєте скласти заповіт і бажаєте зменшити ризик його оскарження в майбутньому вашими рідними, скористайтеся кількома порадами:

  1. Особливо важливо дотримуватися усіх формальних вимог до заповіту та порядку його складання. Для цього варто звернутися до досвідченого юриста.
  2. За кілька днів до складання заповіту, корисно отримати медичну довідку про те, що ви не перебуваєте на обліку у психоневрологічному диспансері та не страждаєте психічними розладами.
  3. Доцільно додати виписку з амбулаторної картки, де лікар зазначить, що ви почуваєтеся добре, не маєте скарг на здоров’я, а ваші медичні показники відповідають віковим нормам.
  4. Важливо, щоб лікар зазначив, що ви не вживаєте ліків, які впливають на здатність розуміти свої дії та керувати ними. До виписки додайте результати останніх аналізів.
  5. Залучіть двох свідків, які будуть присутні під час складання заповіту у нотаріуса. Одним зі свідків може бути психіатр.

Хто може посвідчити заповіт

Найпопулярніший варіант посвідчення заповіту — у нотаріуса. Під час вибору нотаріуса, який цим займатиметься, зверніть увагу на тих, хто веде відеозапис процесу. Наявність відео може стати важливим доказом того, що на момент складання заповіту ви були дієздатні.

Якщо ви не можете звернутися до нотаріуса, врахуйте, що заповіт можуть посвідчити інші уповноважені особи, такі як:

  • капітан судна;
  • головний лікар;
  • начальник госпіталю;
  • командир військової частини;
  • начальник слідчого ізолятора;
  • директор будинку для людей похилого віку або інвалідів тощо.

Така можливість додає гнучкості у процес складання заповіту, але слід враховувати, що у такому випадку обов’язково має бути присутньо двоє свідків.

Раніше ми писали, яке майно не ділиться при розірванні шлюбу, а також які способи передачі активів існують в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.