Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З порту Одеси вийшов найбільший балкер з українською пшеницею: куди відправили

Крім того, 27 вересня з українських портів вийшли ще 9 суден за умовами "зернової ініціативи"

Фото: Мінінфраструктури, Pexels. Колаж: PRO Гроші

З українських портів вийшло ще 9 балкерів

Фото: Мінінфраструктури, Pexels. Колаж: PRO Гроші

З портів Одеси вийшло ще дев'ять балкерів з українською агропродукцією в межах "зернової ініціативи". Серед них – найбільший кейпсайз MARAN EXCELLENCE.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства інфраструктури України.

Найбільший кейпсайз з 115 тис. тонн українських зернових вийшов із порту "Південний". Загалом, 27 вересня балкери вивезли 345 тис. тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

"Серед них найбільший кейпсайз MARAN EXCELLENCE, а також NORD WIND з 27,3 тис. тонн української пшениці для Тунісу", – йдеться в повідомленні.

З 1 серпня з українських портів вийшло 231 судно з 5,29 млн тонн агропродукції для країн Азії, Європи та Африки.

Кейпсайз – це категорія балкерів із вантажопідйомністю понад 150 тис. тонн.

"Зернова ініціатива" сприяє падінню світових цін на продовольство

У Мінінфраструктури повідомили, що Індекс продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) за підсумками серпня становив 138 пунктів. Це на 2% менше, ніж у липні.

Це також на 13,6% менше, ніж у березні цього року, коли був зафіксований максимальний ріст індексу.

"Знижуються світові ціни на продовольство, але й покращується гуманітарна ситуація в тих країнах, де населення опинилось на межі голоду, зокрема в Ефіопії та Ємені. Ми продовжуємо активно співпрацювати з ООН над тим, щоб Ініціатива працювала не тільки як економічний інструмент, але і як інструмент стабілізації гуманітарної ситуації в світі", – наголосив міністр інфраструктури Олександр Курбаков.

Індекс цін на зернові FAO за підсумками серпня склав 145,2 пункти, що на 1,4% менше, ніж у липні, та на 14,6% менше, ніж у березні цього року.

Індекс продовольчих цін FAO відображає щомісячну динаміку міжнародних цін кошика продовольчих товарів. Зокрема, показник включає в себе 5 індексів: цін на м’ясо, молочну продукцію, зерно, рослинні олії та цукор.

Раніше повідомлялося про те, скільки в Україні зібрали соняшника, сої та цукрових буряків, а також які регіони в лідерах. Ми писали і про черговий обстріл росіянами Одеси та вплив цього на експорт зернових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.